kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
VAN SOKAKLARI SAVAŞ ALANI GİBİ- 21 Mart yerine nevruzu dün kutlamak isteyen DTP’lilere valilik izin vermedi. Polis ve göstericiler arasında sabah başlayan çatışmalar öğlene kadar sürdü.

Nevruz da olaylar da bitmiyor

DTP 7 ilde nevruzu 21 Mart yerine dün kutlamak istedi. Van, Hakkâri ve Siirt'te izin alınmadığı gerekçesiyle polis müdahale etti. 77 kişi yaralandı, yüzlerce kişi gözaltında En büyük olaylar Van'da çıktı. Çevik kuvvet göstericileri kovalarken, kadın ve çocuklar arbedenin arasında kaldı. DTP bugün de İstanbul'da kutlama yapacak ..
Güneydoğu'da nevruz kutlamaları 21 Mart sonrasında da devam etti. DTP'nin Van, Hakkâri ve Siirt'te kutlamalarına polis müdahale etti. Van Valiliği'nden nevruz için DTP'ye izin çıkmayınca, ortalık savaş alanına döndü. Aralarında DTP Van Milletvekilleri Özdal Üçer, Fatma Kurtulan ve Bostaniçi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek'in de bulunduğu 2 bin kişilik grup, parti binası önünde kutlama başlattı. Polis, DTP'li vekillerle bir süre görüştükten sonra kalabalığa müdahale etti.

ÇOCUKLAR ARADA
Panzerler ve biber gazı sıkarak göstericilere müdahale eden polis bir taraftan da havaya uyarı ateşi açtı. Çevik kuvvet, göstericileri kovalarken, kadın ve çocuklar arbedenin arasında kaldı. Çok sayıda kadın yerlerde sürüklenerek yaralandı, çarşı merkezi bir anda savaş alanına döndü. Bazı göstericiler de kaldırım taşlarıyla polise saldırırken açık işyerlerinin camlarını taşladı. Yaklaşık iki saat süren çatışmanın ardından öğlen saatlerinde göstericiler mahalle aralarına dağıldı. Olaylarda atılan taşlarla 1'i ağır 15 polis, 3'ü ağır 38 gösterici yaralandı. 130 gösterici ve DTP yetkilisi gözaltına alındı. Van Emniyet Müdürü Salih Kesmez, DTP İl Başkanı Abdurrahman Doğar'ı suçlayarak, "Her zamanki gibi provoke ettikten sonra kayıplara karışan il başkanı bulunduğunda gözaltına alınacaktır" dedi. Van Barosu'nda biraraya gelen sivil toplum örgütleri temsilcileri ise olaylarla ilgili gösterileri "keyfi olarak yasakladığını" iddia ettikleri Van Valisi Özdemir Çakacak'ı suçladı.

VEKİLİN ELİNİ SIKMADI
Siirt'teki kutlamaya DTP milletvekilleri Akın Birdal, Aysel Tuğluk ve Osman Özçelik katıldı. Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın vekillere gösterinin izinsiz olduğunu söyledi. Akın Birdal'ın elini sıkmayan emniyet müdürü, "Ben terör örgütünü terörist ilan etmeyen bir milletvekiline el uzatmam" dedi. Grup ara sokaklarda izinsiz kutlama yapınca polis müdahale etti. Polisin gaz bombası kullandığı, göstericilerin ise taşla karşılık verdiği olaylarda 8 polis memurunun da aralarında bulunduğu 12 kişi yaralandı, çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Hakkâri'de ise taş atmaya başlayan gruba, polis gaz bombası ve biber gazı ile müdahale etti. Aralarında eski Hakkâri Belediye Başkanı Metin Tekçe'nin de bulunduğu 12 gösterici yaralandı.
Haberin fotoğrafları