kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Burun spreyleri bağımlılık yapar mı?

21.03.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Burun spreyleri bağımlılık yapar mı?
Alerjiler yüzünden sürekli burnum tıkanıyor ancak burun spreyi kullanmak istemiyorum. Bu spreylerin bağımlılık yaptığı doğru mu? Meltem A./İstanbul

Burun spreyleri alerjilerde sık kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Reçetesiz satılan burun spreylerinin bir süre sonra neden etkisini yitirdiği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hatta bu spreylerin alışkanlık yaptığını düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu spreyler alışkanlık yapmıyor fakat zamanla etkilerini kaybedebiliyor. Burun damarlarını daraltarak etki eden spreyler, aslında son derece rahatlatıcı. Ancak birkaç gün kullandığınızda burnunuzun içini kaplayan tabaka bu spreylere karşı direnç geliştirebiliyor. Bu da daha çok sprey kullanmanız anlamına geliyor. Bu spreyleri bırakanlarda burun damarları aniden genişlediği için, şikayetler de bir anda artabiliyor. Bu durumu bağımlılık veya alışkanlıkla karıştırmayın. Spreyinizi kullanmaya birkaç gün ara verin ve burun tıkanıklığınızı giderecek diğer tedavi seçenekleri için doktorunuza danışın. Unutmayın bu spreyleri günde sadece 3-4 sefer kullanmanız, direnç geliştirmenizi engeller.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@ sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.