kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Yiğitlik zamanı değil

TÜRKİYE İstatistik Kurumu, yeni milli gelir verilerini açıkladığında, "Peki borçlarımız ne oldu?" sorusu da akla geldi. TÜİK Başkanı Ömer Demir, "İşin o yönünü düşünmedim. Hesabın doğru olmasına odaklandım" dedi. İşin o yönüne biz baktık. Hani Anadolu'da bir söz var ya "Borç yiğidin kamçısıdır" diye... Geçmişte ne kadar yiğitlik yapmış olursak olalım, görünen şu:
"Borç yiyen kesesinden yiyor!" Evet, ekonomik büyüklükler daha gerçekçi hesaplanınca borcun, milli gelire oranı düşüyor. Örneğin, eski seriye göre, kriz yılı 2001'de kamu brüt borç stokunun milli gelire oranı yüzde 107.3. Net borç stokunun milli gelire oranı ise yüzde 90.4. Ama 2001'de 178.4 milyar YTL gözüken milli gelir gerçekte 240.2 milyar YTL'ye yükselince iş değişiyor. O zaman Brüt Kamu Borcu/Milli Gelir oranı yüzde 79'a, Net Kamu Borcu/Milli Gelir oranı yüzde 67'ye geriliyor. Bir başka deyişle, Türkiye'nin o tarihte moratoryum ilan edeceği kaygısını yansıtanlar abartmış oluyor.
Erdoğan Hükümeti, 2012 sonuna kadar kamu net borç stokunun milli gelire oranını yüzde 25 seviyesine indirmeyi hedefliyor. Oysa 2007'ye ilişkin tahmini hesaplar Net Borç Stoku/Milli Gelir oranının yüzde 28'e ineceğine işaret ediyor. Bu somut verilerin ışığında kritik nokta "mali disiplin!" "Hazır borcumuz düşmüşken biraz da harcama yapalım" denirse vay halimize!