kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Talabani kırmızı halı ile karşılanmadı

Yeni Haber
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyareti, dünya basınında ilgi uyandırdı. Talabani'nin PKK ile mücadele konusunda destek sözünü verdiğine dikkat çekilirken, "Irak lideri, Türkiye ile ilişkiyi onarmaya çalışıyor" yorumları yapıldı. Bu arada, Talabani için resmi törenin yapılmadığına işaret edilerek "Kırmızı halı ile karşılanmadı" ifadesi kullanıldı.

FT: TALABANİ KIRMIZI HALI İLE KARŞILANMADI

Ekonomi gazetesi Financial Times, Talabani'nin Ankara ziyaretinin TSK'nın kara harekatının sona ermesinden bir hafta sonra gerçekleştiğine dikkat çekerek, Talabani'nin 2003 yılından bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk Irak Devlet Başkanı olduğunu belirtti.

Türk güvenlik sisteminin önemli bir kısmının Iraklı Kürtlerin PKK'yı desteklediğine inandığını kaydeden FT, "Bir devlet ziyareti gibi değerlendirmedi ve Sayın Talabani Ankara'da kırmızı halı ile karşılanmadı" diye yazdı.

NYT: IRAK LİDERİ TÜRKİYE İLE İLİŞKİYİ ONARMAYA ÇALIŞIYOR

New York Times de, "Irak lideri, Türkiye ile ilişkiyi onarmaya çalışıyor" başlıklı haberinde, ziyaretin Türkiye'nin Iraklı Kürtler ile konuşmak isteğinin işareti olarak değerlendirildi.

Türkiye'nin Mesut Barzani ile konuşmayı reddettiğini yazan gazete, Talabani'nin, PKK ile ilgili korkuları gidermek için çaba gösterdiğini de kaydetti.

BBC: TALABANİ'NİN PKK İÇİN VERDİĞİ SÖZLER YENİ DEĞİL

İngiliz yayın kurumu BBC, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin PKK'nın Irak topraklarından Türkiye'ye karşı saldırı düzenlemesine izin vermeyeceğini tekrarladığına dikkat çekerken,

"Talabani'nin bu taahhütleri yeni değil. Daha çok Irak'ın resmi pozisyonunun teyididir ve şimdiye kadar bu tür sözlerin praktikte pek bir etkisi olmadı" yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: TALABANİ PKK İÇİN 'ORTAK SORUN' DEDİ

Celal Talabani'nin PKK için "ortak sorun" ifadesini kullandığına dikkat çeken, El Cezire TV ise, Talabani'nin PKK ile mücadelede destek sözünü verdiğini kaydetti.

El Cezire, Iraklı yetkililerinin, Talabani'nin Türkiye ziyaretinin "siyasi, ticari ve güvenlik bağlarını güçlendirmeyi amaçladığını söyledikleri de belirtti.

DW: YENİ BİR SAYFA AÇILMASI BEKLENTİSİ HAKİM

Alman yayın kurumu Deutsche Welle ise, "Ankara'da da Talabani'nin ziyaretiyle Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması ve ilişkilere yeni bir ivme kazandırılması beklentisinin hakim olduğu belirtiliyor" dedi.

(ANKA)