kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cuma Sabah 
MEHMET TEZ

SİYAD gecesinde neler oldu?

Geçen pazartesi SİYAD gecesine katıldık, ödül törenini izledik. Bu hafta Hafif Müzik'te sinema özel programı yapıyoruz. Notlarımız şöyle:

* Atilla Dorsay geçen sene olduğu gibi yine gecenin yıldızıydı. Ben her ne kadar Yaşamdan Dakikalar'a katıldığına sevindiysem de, kendi şovu olmamasına hâlâ üzülüyorum. Kanallar harekete geçmeli, Dorsay bir fenomen ve televizyonda olmaması bir kayıptır. Sırf ödül vermek için sahneye çıkan ressam Ömer Uluç ile sohbetleri bile yeterliydi.

* Kadir İnanır ile dört yıl önce röportaj yapmıştım. Sahnede görünce şunu fark ettim. Çok gençleşmiş ve zayıflayıp forma girmiş. Sırrını merak ettim.

* Müjde Ar ağlarken gözyaşlarını tutamayan eleştirmenin adı bende saklı. Ar "Eleştirmenler beni hep kollamıştır," dedi. Haklı galiba.

* SİYAD 40, Oscar 80 yaşında. İki SİYAD bir Oscar, dedi Dorsay.

* "Törene gelenler rüküştü, özensizdi," deniyor. Madem hesap yukarıdaki gibi, şaşırmak niye?

* Atilla Dorsay ve Hıncal Uluç başta, basın serisi tişörtleri kreasyonu yapacağız. Portrelerinin altında Hıncal Uluç'unkinde 'Bravo Çocuklar', Dorsay'ınkinde 'Sinemayı Seviyorum' yazacak. Seneye inşallah bu törende Dorsay tişörtüyleyim.

* Yumurta'nın bu kadar çok ödül almasıyla ilgili yorumunu sorduğum sinema yazarı ve SİYAD üyesi bir büyüğüm "Valla eski topraklar başka filmleri beğendi. Mesela ben Adem'in Trenleri'ni tek geçerim," dedi. Meğer sayıları 72'yi bulan üyeler arasından gençlerin tercihiymiş Yumurta. SİYAD'da kuşak çatışması yok desek yalan.

* Eleştirmenler bu yıl ilk defa ekranda ödülleri tanıtan kısa tanıtım filmleriyle göründüler. Dorsay, "Sinema eleştirmeni asık suratlı ve hayata küsmüş değildir ama bu da biraz fazla olmuş," diyerek yazarların sinemacılara şirin görünme çabalarını eleştirmiş oldu. Yazarlar, yönetmen, oyuncu ve senaristlerin neler hissettiğini anladılar mı bilmiyorum. Bu arada eleştirmenlerin asık suratlı ve hayata küsmüş olmasının ne sakıncası var anlayamadım. Güleç olunca eleştiriler daha mı az acıtıyor?

* Sinema yazarlarının ekran performanslarına ödül verdik. En İyi Kadın: Tuna Erdem. Göründüğü anda bile salonda bir heyecan dalgası yayılıyor. Erdem en sevilen eleştirmen herhalde. En İyi Erkek: Mehmet Açar. Ekran önünde tecrübesi var. En İyi Yardımcı Kadın: Yeşim Tabak. Kısa ve cool performansıyla, fazla tıraş yapmadı, akamedik görünmeye çalışmadı. En İyi Senaryo: Uğur Vardan. İçinde 'eleştirmenlerden en çok nefret eden adam, yönetmen' tarzı dramatik cümleler yerleştirdiği çalışılmış performansıyla.