kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
AİLESİNDEN 5 KİŞİYİ BU EVE GÖMDÜ: Saldırılar, Gazze'de hem evleri yıktı hem de aileleri parçaladı. 6 yaşındaki Filistili Mahmut Atalla da, ailesinin altı ferdine mezar olan yıkıntının üzerinde geleceğe dair umutlarını yitirmiş oturuyor ve artık uçak sesini duymaktan çok korktuğunu söylüyor.

Gazze yarı açık hapishane gibi

Geçen hafta 31'i çocuk, yarısı sivil toplam 127 Filistinlinin öldüğü İsrail saldırısının ardından Gazze'deyiz. Hamas kontrolündeki kent çöküşün eşiğinde. Birçok evde elektrik ve su yok. Operasyon sonrası döndükleri evlerini enkaz halde bulanlar ağlıyor. Gıda yardımı geliyor..
İsrail geçtiğimiz hafta Gazze'ye karadan ve havadan operasyonlar düzenledi. Hedef, Sderot kentine roketli saldırılar düzenleyen Hamaslı militanları durdurmaktı. Ancak en çok yara alan, siviller oldu... Binaların enkaza dönüştüğü operasyonlarda çoğu sivil olmak üzere 127 Filistinli öldü. İşte açlık ve sefaletin hüküm sürdüğü, elektrik, su ve benzinin neredeyse hiç bulunamadığı, halkın çıkışına izin verilmeyen "açık cezaevi" Gazze'deyiz. İsrail askerleri geçici olarak çekilirken, arkasında enkaz bıraktı. Konuştuğumuz Gazzeliler, evlerine döndüklerinde gözlerine inanamadıklarını anlatıyor.

ELDE KARNE, EKMEK SIRASI
Birçok ev ağır hasar almış durumda. Bölgede en ağır hasar gören yer Cebaliye. Can kaybının yanı sıra maddi hasar da büyük. Altyapının zarar görmesi sonucu birçok bölgeye elektrik ve su verilemiyor. Yardım kuruluşları "kuşatma" altındaki halka gıda dağıtmaya başladı. Bir parça yiyecek alabilmek için yaşlısından gencine yüzlerce Gazzeli, ellerinde karneleriyle sıraya girmiş dağıtımı bekliyor. Bir paket un, şeker, tuz, ekmek ve konserve alabilen mutluluk içinde evine dönüyor. İsrail'in bir ayı aşkın süredir devam eden ambargosu nedeniyle bölgede birçok temel gıda maddesi yok. İsrail operasyonunda ölenler arasında bulunan 20 günlük bebeğin cenazesinde İslami Cihad örgütü gövde gösterisi yaptı. Aynı operasyonda annesi de ağır yaralanan Amira Ebu Assar adlı bebeğin cenazesi güller içinde bir beşiğe kondu, şeyhler İsrail'e lanet yağdıran konuşmalar yaptı.

40 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜLER
Maskeli militanlar da cenaze töreninde "intikam yeminleri" etti... Son yayımlanan bir rapor da Gazze'nin insani açıdan felaket yaşadığını doğrular nitelikte. Uluslararası yardım kuruluşlarının hazırladığı rapora göre, kent 40 yıl önceki şartlarda ayakta kalmaya çalışıyor. 1.1 milyon Gazzeli gıda yardımına muhtaç, 75 bin kişi son iki yılda işini kaybetti. Raporda, "Ambargo sona ermezse Gazze'yi felaketten kurtarmak mümkün olmayacak ve bölge çökecek" diyor.