kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sandıklardan emekli aylığı alanlara müjde!

Prof. Dr. CEM KILIÇ
Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında özel sandıklardan emekli olanların aylık gelirinde azalma yaşanmayacak. Farkı odalar, bankalar ödeyecek..
1- İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Yeni yasa bu konuda ne diyor?
* Şu anda mevcut sistem SSK isteğe bağlı sigortalılık da en az 1080 gün prim ödeme şartı gerektiriyor. Bu primler malulluk, yaşlılık ve ölüm sigortaları için yatıyor. Prim oranı da yüzde 25. Yeni düzenleme isteğe bağlı sigortalı olmak için bu süre şartını kaldırıyor. Ancak prim oranı yüzde 32'ye yükseliyor. Bu prim oranının yüzde 12'si genel sağlık sigortası için ayrılacak. Daha önce bu durumda olanlar sağlık hakkından yararlanamıyorlardı. Yeni düzenleme bu sigorta gurubu için sağlık hakkını da içeriyor.

2- Emekli Sandığından emekli aylığı alıyorum. Sağlık için katılım payı ödemiyoruz. Şimdi durum ne olacak?
* Şu an yürürlükte olan sisteme göre emekli sandığı mensupları sağlıkta katılım payı vermiyor. Bağ-Kur kapsamındakiler ayakta tedavide 2.6 YTL, SSK'lılar 80 YKr katılım payı veriyor. Halen SSK ve Bağ Kur'lu ilaç ve ortez-protez için yüzde 10-20 katılım payı veriyor. Kamu da çalışan memurlar ortez-protezde yüzde 10, ilaçta yüzde 10-20 katılım payı ödüyor. Yeni düzenlemede sağlık sigortası bağlamında işçi memur serbest çalışan ayrımı kalmıyor. Herkes sigortalı olarak aynı hak ve yükümlülüklere sahip olacak. Bu anlamda tüm sigortalılar, emekli sandığından aylık alanlar da dahil, ilaç, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için yüzde 10- 20 katılım payı ödeyecek. Sigortalılar muayene, tedavi ve diğer sağlık işlemleri için 2 YTL katılım payı ödeyecek.

3- Özel sandık emeklisiyim, reform en çok bizi etkileyecek deniyor, bu doğru mu?
Bankalar, ticaret odaları, sanayi odaları kendi personelleri için sandık kurabiliyor. Sosyal güvenlik reformu çerçevesinde yapılan ilk tasarıya göre bu sandıkların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devri gerçekleşecek ve bu sandıklardan emekli aylığı alacak ya da almakta olanların emekli aylıkları çok düşecekti. Bu konu oldukça yankı buldu. Yeni düzenlemede Çalışma Bakanlığı geri adım attı ve devir sonrası emekli aylıklarında ortaya çıkan azalmayı sandıkların dolayısıyla bunları kuran bankaların ya da odaların telafi etmesini karara bağladı. Farkı Hazine ödeyecek.