kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merter'in kitabı Artshop Yayınları'ndan çıkacak.

Kadınlar vardır, aslında erkekler de vardır

Nuh KÖKLÜ
Aslında Erkek Diye Bir Şey Yok, Almula Merter'in aralarında İpek Tuzcuoğlu, Lale Mansur gibi isimlerin de olduğu ünlü simalarla yaptığı röportajlardan oluşuyor. Namus, bekâret, kürtaj gibi 'tabu' meselelerin sorgulandığı kitap, Duygu Asena'ya ithaf edilmiş..
"Eğer kızım olsaydı onun ilk regl olduğu günü partiyle kutlardım." "Evlenirsem ayrı evde otururum." "Türbanın, kadının eve ve erkeğe daha çok bağlanmasından başka bir anlamı yok." Bu sözlerin sahibi Almula Merter. Geçen aylarda yayımlanan Keramet Kadında / Keramet Nerede Bilemedim'den sonra o kitabın devamı niteliğinde yeni bir kitaba daha imza attı: Aslında Erkek Diye Bir Şey Yok. Duygu Asena'ya ithaf edilen ve 8 Mart'ta yayımlanacak olan kitap, yine 'ünlü' simalarla yapılan röportajlardan oluşuyor. Röportajların dışında, Belçika'da düzenlenen V-Day (Vajina günü) günlerine katılan Annie Lennox (Eski Eurythmics'in solisti), Saddam'ın baskısından kaçıp Batı'ya sığınan Yanar Mohammed, Vajina Monologları'nın yazarı Eve Ensler'le yapılan görüşme notları da kitaba eklenmiş.

KÜRTAJ CİNAYETTİR
Tiyatrocu, dublaj sanatçısı Merter, kadınların cinsel kimlikleri vesilesiyle karşılaştıkları meselelerin dışında, toplumda kadına nasıl bakıldığını da sorgulamış. Ona göre kadın, toplumsal yaşamın devamını sağlayan ana mekanizma ama sistem erkeklere göre işliyor. Kadına alınan hediyeler hatta çocuk bile bu sistemin devamı için verilen rüşvet. Regl olan bir kız çocuğuna tokat atılmasını "Artık kadın oldun kendine dikkat etmen gerekir," uyarısı olarak yorumlayan Merter, imam nikâhıyla birlikte yaşamak arasında fark görmüyor. Merter, ilk kitabında olduğu gibi provokatif soruları da gündeme getirmiş. Mesela, "Down sendromlu olduğunu bildiğiniz bir çocuğu dünyaya getirir misiniz? Kürtaja nasıl bakıyorsunuz?" diye soruyor. Merter, down sendromlu çocuğun dünyaya getirilmesine karşı değil ama kürtaja kesinlikle karşı hatta kürtaj onun için cinayetten farkı olmayan bir eylem.