kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yapımı üç ay süren heykelde, paslanmaz çelik, kırılmaz cam ve su püskürtme sistemi kullanıldı.

Bir ejderha İstanbul'dan Paris'e giderse...

Barış ERDOĞAN / HABER MERKEZİ
Dünyaca ünlü heykeltıraşlardan Çin asıllı Chen Zhen'in Paris için tasarladığı Ejderha Çeşmesi heykeli, İstanbul'da yapıldı. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan heykelde, 15 ton paslanmaz çelik kullanılmış..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bir ejderha İstanbul'dan Paris'e giderse...
Fransa'nın başkenti Paris'e su, ateş ve toprağın simgesi olarak dikilen dev Ejderha Çeşmesi heykeli, çağdaş heykel sanatının ustası Chen Zhen'in tasarımıyla İstanbul Ümraniye'deki İMES Sanayi Sitesi'nde yapıldı. 12 Şubat'ta resmen açılışı yapılan heykele Türkiye'de hayat verenler ise mühendis Oğuz Adak ve ekibi. Paris'ten gönderilen numerik model, bir bilgisayar programı sayesinde oluşturdu. 15 ton paslanmaz çelik üzerine cam kaplama, su püskürtme ve ışık sistemi yerleştirilen heykelin yapımı üç ay sürdü. Başı toprağa gömülü gibi görünen ve içinden yüksek basınçla su geçen yapıt, üç parçadan oluşuyor. Toplam uzunluğu ise 22.5 metreye varıyor. Ejderhanın silindir çapı iki metre, en yüksek olduğu yer ise beş metreyi buluyor. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Augusta Holmes Meydanı'na monte edilen heykelin çevre düzenlemesi, su ve ışık sistemlerinin testlerden geçirilmesi bu yılın ocak ayına kadar sürdü.

ESKİZLERİ MİRAS KALDI
12 Şubat günü Paris Belediye Kültür Sanat İşleri Müdürü Cristophe Girard'ın katıldığı açılış töreninde sevinç kadar hüzün de vardı. Zira projeyi 1999 yılında tasarlayan heykeltraş Chen Zhen, 2000 yılında ölmüştü. Bu talihsiz olaydan sonra Zhen'in kendisi gibi sanatçı eşi Xu Min, kocasından kalan eskizlerin hayata geçmesi için çalıştı. Ve açılış töreninde yaptığı konuşmada Zhen'in bu son çalışmasını hayata geçirmekten ne kadar mutlu olduğunu anlattı. Heykelin imalatını tamamlayan UTS firmasının sahibi Oğuz Adak, şimdiye kadar benzer projelerde yer almış bir isim. Öyle ki son 11 yılda, 130'un üzerinde uluslararası projeye imza attıklarını söylüyor. Örneğin geçtiğimiz ay Paris'e dikilen 11 metrelik İtfayeciler Kulesi yapıtı, yine bu firma tarafından yapılmış.
Haberin fotoğrafları