kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Digiturk Plus'ta istenilen program tek bir tuşla kaydediliyor. Yeter ki evden çıkarken aygıtı düğmesinden kapatmayı unutmayın.

Yoksa yeni Digiturk kutusunda sorun mu var?

Kaya GENÇ
899 YTL'lik fiyatıyla şimdilik sınırlı sayıda izleyiciye hitap eden Digiturk Plus'ta muhteşem bir görüntü kalitesi, görüntüyü durdurma, programları kaydetme özellikleri var. Ancak sistemdeki çeşitli hatalar bu yeni teknolojiden alınacak zevki mahvedebilir..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yoksa yeni Digiturk kutusunda sorun mu var?
Tanıtımı geçtiğimiz yıl CeBIT fuarında yapılan Digiturk Plus'ın 'görenleri şaşırtan' iki özelliği var. Elinizdeki uzaktan kumandanın tek bir tuşuna basarak ekrandaki görüntüyü dondurabiliyor, sonra da ilerigeri sarabiliyorsunuz. Ayrıca televizyonu HD özelliğine sahip olanlar, normal bir televizyon yayınından en az iki kat daha 'yüksek çözünürlüklü' bir görüntüyle karşılaşacaklar. HD programlardaki fark gerçekten etkileyici.

ESKİ ÜYELERE İNDİRİMLİ
İlk bakışta göze çarpan bu iki özelliğin arkasında Digiturk'ün kullandığı yeni bir teknoloji var. Digiturk Plus'ın kutusu bilgisayarların kasaları gibi düşünülebilir: İçinde sabit diski, işletim sistemi olan ve monitör yerine televizyona bağlanarak içindekileri gösteren bir bilgisayar bu. Şimdilik fiyatı herkese göre değil; yeni kullanıcılar 899 YTL ödeyerek, eski üyeler ise, üye oldukları her yıl için 40 YTL'lik indirimle Digiturk Plus'ı satın alabilecek. Televizyon meraklılarını çok mutlu edecek bu aygıtın arkasındaki mantık şu: Televizyon yayını tıpkı bir MP3 şarkısı gibidir, istendiği zaman durdurulup ileri-geri alınabilir. Hatta kaydedilebilir, bir yayın kaydedilirken diğeri seyredilebilir. İşte bu yeni teknoloji hakkında merak edilen soruların cevapları... DÜNYADA İLK Mİ? Digiturk Plus, iki senelik bir çalışmanın ürünü. Dünyada bu özelliklerin hepsini bir arada taşıyan ilk ürünlerden biri. HD kalitesini, program kaydetme özelliğini ve şu anki Salon kanallarından farklı olarak istenildiği an film gösterebilen 'video katalog' özelliğini Avrupa'da sunan ilk kutu Digiturk Plus. Amerika'da iki ay önce çıkan benzeri bir üründen sonra, aynı cihazda tüm bu özellikleri birleştiren, dünyada ikinci kutu olma iddiasında.

TÜM KANALLAR HD Mİ?
Hayır. Ama bu Digiturk'ten kaynaklanmıyor. Şu anda dört kanalda HD yayın yapılıyor. LigTV, MovieMax, National Geographic ve yakın zamanda yayına giren Fox TV'deki İngiliz premiere lig maçları HD olarak gösterilebiliyor. Özellikle çok hareketli sahnelerde, görüntü kalitesi HD sayesinde çok artıyor.

MAÇLAR FARKLI MI?
Hem de nasıl! Ama yalnızca İstanbul'daki maçlarda. Diğer şehirlerde oynanan maçlarda HD kalitesi şimdilik yok. Bunun sebebi de, HD çekimi sağlayacak özel altyapının henüz yalnızca İstanbul stadyumlarında olması. HD yayın için kameradan canlı yayın arabasına bütün sistemlerin HD uyumlu olması gerekiyor. Digiturk yetkilileri, diğer şehirlere de HD altyapısını kuracağını söylüyor. Ayrıca 2008 Avrupa Eurocup'ın gösterim hakları Digiturk'te. Bütün maçlar HD formatında gösterilecek.

KAÇ KİŞİ KULLANIYOR?
Digiturk'ün 1 milyon 850 bin abonesi var. Digiturk Plus abone sayısı ise, 10 bine yaklaşıyor. Bu sayının HD özellikli televizyon satışlarıyla orantılı olarak artması bekleniyor.

KAYIT KOLAY MI?
Maç seyrederken bir sinema kanalında film gösteriliyor diyelim... Artık maçı izlerken filmi kaydetmek mümkün. Digiturk'ten alıştığımız yayın rehberinin daha ayrıntılı bir versiyonunun üzerinden istenilen yayınların işaretlenmesi yetiyor. Ayrıca "Her cuma 22.00'da atv'yi kaydet" gibi bir emir vermek de mümkün.

'VOD' NE DEMEK?
Bu yaz, Digiturk Plus'ın 'video on demand' özelliği de kullanılmaya başlayacak. 'Seç İzle' olarak adlandırılan bu sistemde, aralarında filmler ve spor karşılaşmalarının da olduğu 250 kadar program, kullanıcılara sunulacak.
Haberin fotoğrafları