kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükçekmece barınağı hastane gibi

NESLİHAN TUNÇ
3 bin 400 civarında köpeğin yaşadığı Büyükçekmece Belediyesi Hayvan Barınağı, adeta bir hastane gibi çalışıyor. Barınakta kalp yetmezliği çeken, kronik böbrek hastası, şeker hastası, saralı ve kanserli birçok köpek yapılan tedavilerle yaşatılıyor..
İstanbul'daki hayvan barınakları arasında iyi olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. İşte bunlardan biri de Büyükçekmece Belediyesi'ne ait hayvan barınağı. Aynı zamanda İstanbul'un en büyük barınaklarından olan Büyükçekmece barınağında 3 bin 400 civarında köpek yaşıyor. Kapasitesinin çok üstünde çalışan bu barınakta, bütün hayvanların kısırlaştırılma, aşılanma ve beslenme ihtiyaçları hiç aksamadan karşılanıyor. Ayrıca barınaktaki 70 kadar köpek sürekli tedavi altında tutuluyor. Aralarında şeker hastası, kalp yetmezliği çeken, kronik böbrek hastası, saralı ve kanserlilerin de yer aldığı köpekler, uygulanan özel tedavilerle ayakta tutuluyor. Barınakta sürekli tedavi altında tutulan bu hayvanlarla üç veteriner hekim ilgileniyor. İclal Gölbaşı, Jale Bektaş ve Elhan Atik bu hasta hayvanları yaşatmak için yoğun çaba gösteriyorlar. Kimi kriz anlarında evlerine bile gitmeden onların başında bekliyor. Barınaktaki idari binanın mutfak dahil bütün odaları hastalarla dolu. Veteriner Hekim Elhan Atik, barınağın yedi yıl önce kurulduğunu söylüyor: "İlk başta 200 köpek vardı, şimdi 3 bin 400 kadar hayvan var. Çok ciddi bir sayı bu. Belediye Başkanımız Hasan Akgün her konuda çok destek veriyor bize. Ama yine de gönüllülerin de desteklerine çok ihtiyaç duyuyoruz."

KANSER ÇOK HIZLI İLERLİYOR

Ati, barınakta her gün düzenli olarak ilaçlarını alan, masaya çıkarılıp muayene edilen 70 civarında hayvan olduğunu söylüyor: "Kalp, şeker, böbrek hastaları, kanserliler var. Bazılarına kemoterapi uyguluyoruz ama hepsinde sonuç alamıyoruz. İnsanları bir ayda götüren kanser türü, hayvanları bir haftada götürüyor. Metabolizmaları çok hızlı. Kanser de çok hızlı ilerliyor. Bir düzineye yakın epilepsi hastası, yani saralı köpeğimiz var. Onlar da sabah akşam ilaçlarını düzenli alıyorlar. Bunların birçoğunda tedavilerini yapıp epilepsiyi bitirdiğimiz vakalar da var. " Barınaklarında kronik böbrek yetmezliği çeken hastaların da yer aldığını söyleyen Atik, bunların tedavisini de yaptıklarını ekliyor: "Köpekler için diyaliz Ankara'da Veteriner Tıp Merkezi'nde var. Ama bu tedavide şöyle bir problem ortaya çıkıyor. Hayvanı sakinleştirmeniz lazım. Hemodiyalizde vücuttaki bütün kan alınıyor temizlenip vücuda geri veriliyor. Yani tüm bu işlem boyunca hayvanın yedi-sekiz saat boyunca kımıldamadan yatması lazım. Bu da ancak anesteziyle mümkün. Ama anestezi zaten böbrek yetmezliği olan bir hayvana verilmez. Biraz çelişkili ve çok pahalı bir yöntem."
Haberin fotoğrafları