kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Obamamania-rock yıldızı mı, politikacı mı?

Amerika'da, Hollywood yazarlarının greve girmesinden en çok realty show'lar faydalandı. (Bu arada müjdeyi vereyim yazarlar grevinin bu hafta sonu sonuçlanma ihtimali yüksek, yani sevdiğiniz pek çok dizinin çekimleri nihayet tekrar başlayacak.) Ancak şu aralar ekranların en büyük realty show'u; Amerika'nın tarihini değiştirecek olan seçimler... Başkan adaylarının, birbirinden sürükleyici açık oturumlarından sonra bütün kanallar; hi-tech (yüksek teknoloji) stüdyolarda, dokunmatik ekranlı dev bilgisayarlarla istatistikleri inceleyip, politik yorumcularla seçim tahminleri yapıyor. Amerika başkanının ilk defa bir kadın veya siyah erkek olması ülkenin tarihini değiştirecek. Hayatımda politikaya ilgi göstermemiş biri olarak ben bile, Amerika'da fenomen haline gelen Barack Obama'nın sayesinde politika kurdu oldum, gelişmeleri aralıksız takip ediyorum.

İNADIM KIRILDI
Düşünüyorum da, bugüne kadar politikaya mesafeli oluşumun nedeni, inandırıcılıktan uzak, güven telkin etmeyen politikacılarmış. Bir liderde aradığım değişim politik değil, karakter değişimiymiş. Aradığım; her yaştan, cinsten, ırktan ve partiden insanın farklılıklarını kendi çıkarına kullanmaya çalışan değil, insanları ortak yönleri ile görebilen bir lidermiş. İnsanın o sinik inadını kırabilecek kadar kendini düzgün ifade edebilen bir şahsiyetmiş. İşte Barack Obama, bende ve milyonlarca Amerikalı'da bu değişimi yaratabilen bir lider... Illinois eyaletinin genç, karizmatik siyahi demokrat senatörü şu aralar Amerika'da rock yıldızı ilgisi görüyor. Oprah (Winfrey) hayatında ilk defa bir politikacıyı destekliyor. Kennedy Ailesi Obama'yı, Washington'u kirli siyasi oyunlardan kurtarabilecek, değişime en çok motive eden lider olarak görüyor ve destekliyor. Newsweek, Time gibi dergiler Senatör Obama'yı, özellikle genç ve eğitimli nesil arasında bir akım yarattığı için John F. Kennedy'den sonraki politik fenomen olarak tanımlıyor. Obama, geçen hafta, benim de ders verdiğim American University'de Kennedy Ailesi ile beraber bir konuşma yaptı. İnsanın tüylerini diken diken eden inanılmaz bir tecrübeydi. Ben gençlerde bir politikacıya karşı böyle heyecan, böyle enerji görmedim. Değişimin olabileceğine inanmak, bu dünya için 'böyle gelmiş, böyle gidecek' demeyi bırakmak naif bir optimizm değil, bir açlık... Köklü bir değişim için yaşanan açlık.

SEN DE BENİM GİBİSİN
Obama, her yaştan, cinsiyetten, ırktan, partiden milyonlarca insanı; ortak yönlerini görmeye teşvik edebilen bir lider. 'Benden farklısın' yerine, 'benim gibisin' diyebilmek... 'Korkularım, beklentilerim, hayallerim, çocuğuma sevgim seninkinden farklı değil' diyebilmek... Senatör Obama, liderliği ve motivasyon gücü ile milyonlarca insanda bu hisleri uyandırıyor. Politikanın çıkarcı ve egoist yönünü değil, insani yönünü ortaya çıkartıyor. İnsana güven veren tarzı, kendini ifade edişinin kalitesi, diline hakimiyeti, geniş vizyonu ve insanları bir olmaya yöneltebilen motivasyon gücü ile, bilinen politikacılardan çok farklı. Ayrıca adaylar içinde Irak savaşına başından beri karşı çıkan ve 'hayır' oyu veren tek senatör. Anlayışlı ve ılımlı tavrı ile Irak sonrası psikolojik iyileşmeyi/arınmayı hızlandırabilecek tek başkan adayı. ABD'de politikayla bugüne kadar alakası olmamış genç nesil ön seçimlerde Obama sayesinde oy sandıklarına oluk oluk akıyor.

BAŞKANLIĞA ÇOK YAKIN
Bir yıl önce bir yazımda Obama'dan sizlere bahsedip, "Şimdilik bazı insanlar adını Osama, Yo Mama, Bahama diye karıştırıyormuş(!) ama bana öyle geliyor ki bu ismin akıllarından silinmeyeceği gün gelecek..." demiştim ve dediğim çıktı! Barack Obama Amerika'nın ilk siyah başkanı olmaya çok yakın! Barack Obama