kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

21. yüzyıl çocuklarını acaba neler bekliyor?

Önümüzdeki 8 saniye içinde tam 34 bebek dünyaya gelecek. Acaba bu bebekleri bizim çocukluğumuzdan ne kadar farklı bir dünya bekliyor olabilir? İnternetli, 'youtube'lu, 'MySpace'li bir dünyaya gelecek bu çocuklar 6 yaşına ulaştıklarında, süper bir bilgisayarın bilişim kapasitesi insan beynini geçecekmiş. Bakın 21. yüzyılın daha başındayken göz açıp kapayıncaya kadar yaşadığımız değişimlere...

SANALLAŞTIK
Bugünün 21 yaşındaki gençleri; 20 bin saat televizyon seyretmişler, 10 bin saat video oyunu oynamışlar, ve 250 bin e-mail gönderip almışlar. Amerika'da 4 yaşındaki çocukların yüzde 70'i bilgisayar kullanıyormuş. İlk text mesajı 1992 yılında gönderilmiş. Bugün bir günde gönderilen text mesajı sayısı dünyanın nüfusunu geçiyor. Amerika'da 8 çiftten biri internette tanışmış. 1996'da kurulan E-bay'in 2006 yılındaki geliri 6 milyar dolar. Bu ay Google'da 2.7 milyar arama yapılmış. Acaba bu sorular Google'dan önce kime soruluyordu? 2006'da 'MySpace'i 60 milyon kişi ziyaret etmiş. (Eğer 'MySpace' bir ülke olsaymış dünyanın 8. büyük ülkesi olurmuş.) 2005'ten bu yana 'youtube'u 100 milyon kişi ziyaret etmiş.

NE OKUYACAKLAR?
Bugün 3 binden fazla kitap basılmış. Gelişmekte olan ülkelerde, 2 milyona yakın çocuk yaşıyor. Bu ülkelerde 3 çocuktan biri 5. sınıfı bitiremiyor. 'Her Çocuğa Bir Bilgisayar Vakfı' (One Laptop Per Child Foundation) sayesinde elleri daha bir kez bile kitap tutmamış çocuklar dünyaya ulaşabilecekler ve sizin çocuklarınızla irtibata geçebilecekler.

İNGİLİZCE HER YERDE!
Tahminlere göre, 2049 yılında bin dolarlık bir bilgisayar, insan ırkının bilişim yeteneklerini geçecekmiş. Üniversitelerde ana branş programlarının çoğu 10 yıl önce yoktu. New Media (Yeni Medya), nanoteknoloji, e-business, Organik Tarım gibi... Acaba çocuklarımız 10 yıl sonra ne okuyacak? Hindistan'da 2006 yılında üniversiteden mezun olanların yüzde 100'ü İngilizce konuşuyormuş. 10 yıl sonra Çin'in en çok İngilizce konuşulan ülke olacağı tahmin ediliyormuş.

DEĞİŞİME UYUN!
Peki bütün bunlar acaba ne anlama geliyor? Paradigma değişiyor. Peki biz bu değişime ayak uydurabiliyor muyuz? Yoksa geçmişe, davranış alışkanlıklarımıza takılı kalarak mı yaşıyoruz? Çoğunluk, 'O onu dedi, bu bunu yapmış, kim neredeymiş' ile meşgulken başkaları daha ortada olmayan 21. yüzyıl problemlerine çözüm bulmak için analiz yapıyor, haberleşiyor, değerlendiriyor, işbirliği içinde yaratıyor... Kendi hayatımızdaki ufacık değişimlere karşı koyarak yaşadığımız sürece çocuklarımızı 21. yüzyıl toplumunun getirdiklerine nasıl hazırlayacağımızı hiç düşündünüz mü? Sevdiklerinizi ve sağlığınızı daha dolu tecrübe ve takdir edeceğiniz bir yıl dileğiyle...