kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
YEM Koordinatörü Barış Onayş

Kendi enerjisini üreten bina yolda

MENEKŞE ATASELİM
31.01.2008
Yapı Endüstri Merkezi, İTÜ'nün Maslak'taki kampusunda inşa edilecek ekolojik yapı için çalışmaların sonuna geldi. Tüm enerjisini kendisi üretecek olan yapı, sıfır enerji tüketimi prensibi ile çalışacak..
Yapı Endüstri Merkezi ve İTÜ'nün çözüm ortaklığında geliştirilen 'ekolojik yapı' mayısta tamamlanacak. 300 bin dolarlık inşaatını Tekfen'in üstlendiği binanın sıfır enerji tüketimi ile yaşaması hedefleniyor Yapı sektörünün bilgi kaynağı ve paylaşım platformu olarak adeta bir çatı vazifesi gören şirket Yapı Endüstri Merkezi (YEM), birbirinden farklı çözüm ortaklarını bir araya getirerek Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirilmesine ön ayak oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ortaklığı ile okulun Maslak'taki kampusunda inşa edilecek ekolojik yapı, içine kurulan sistemler sayesinde kendi enerjisini üretemediği zamanlarda şebekeden kullanacak; ancak daha sonra aldığı kadarını üretip geri verecek. YEM Koordinatörü Barış Onay, enerji tüketimini sıfıra düşüren ekolojik binanın öyküsünü ve 40'ıncı yılını kutlayan YEM'in yeni projelerini anlattı.

İnşaatını Tekfen üstlendi
* Yeni merkezine taşınan YEM'in yeni projeleri de var mı?
Mesela İTÜ ile bir ortaklığımız var. Maslak'taki kampuslarında ilginç bir proje geliştiriyorlar ve biz de çözüm ortaklarıyla yardımcı oluyoruz. Kampusun içi yemyeşil, bir florası, bir de vadisi var. Normalde dışarıya kapalı olan kampusta bir doğa parkı kurulacak; içinde de ekolojik bir yapı bulunacak. Bu yapı kendi enerjisini üretecek ve kendi atıklarını proses edecek. Projenin koordinasyonunu bir sene önce biz aldık. Mimari projesini de hazırlattık, şimdi de inşaatına başlayacağız. Tam bir imece usulü olacak.

* İnşaatı kim üstlenecek ve ne kadara mal olacak?
İnşaatı Tekfen üstlendi. Zaten her işi bir başkası yapacak. Maliyet hesabı bu nedenle çok karışık fakat binanın inşaat maliyeti 300 bin dolar. İçindeki sistemlerin ise ayrı maliyeti var. Isı pompası mesela... Ya da duvarlara döşenecek yüzlerce metrekare malzeme... Parasını İTÜ verdi. Ama sektördeki firmalardan rica ettik. Hep beraber yapacağız. Mayısta da bitmesini hedefliyoruz.

* Bu yapının geliştirilmesindeki amaç nedir? Nasıl bir çalışma prensibi var?
Aslında burası bir araştırma enstitüsü. Amacı ekolojik yapı konusunda insanların dokunarak öğrenmesini sağlamak. İTÜ'nün yenilenebilir enerji enstitüsünden insanlar buraya kaydırılacak. İçeride çalışan sistemler dışında kütüphanede pek çok kitap bulunacak. Bu evin bahçesinde araba en uzakta. En yakında bisiklet ve yanında elektrikli araba var. Yaptığımız özel sistemler yüzünden az enerji tüketilecek. Yapı, kendisini çevirecek kadar enerji üretecek. Çatıya güneş paneli koyunca iş bitmiyor. Enerjiyi depolamak gerek. Ev güneşi kullanamayıp yeterli enerji üretemediğinde İTÜ şebekesinden kullanıp ortak olacak. Ancak mesela yazın güneş geç battığı için üniversitede iş bittikten sonra üretilen enerji geri verilecek. Bu şekilde yıl sonu toplamında sıfır enerji tüketimi hedefliyoruz.
Haberin fotoğrafları