kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
% 41 CBS anketine göre iki Demokrat aday eşit durumda...

Milyar dolarlık seçim

Amerika, tarihinin en pahalı başkanlık seçimine tanıklık ediyor. Seçim yarışı bittiğinde bağış ve harcamalar 1 milyar doları bulacak. Bugünkü ön seçimlere Demokratlarda Hillary, Cumhuriyetçilerde McCain önde girdi..
Bir yıl sürecek seçim heyecanında en önemli dönemece gelindi. Karmaşık bir seçim sistemiyle Demokrat ve Cumhuriyetçi cephelerde adaylarını ön seçimlerle belirleyen ülkede 22 eyalet bugün sandık başına gidiyor. Adayı belirlemede en etkili ve oy sahibi eyaletlerin de aralarında bulunduğu ön seçimlerde galip çıkan, yarışta büyük avantaj sağlamış olacak. Demokrat aday adayları Hillary Clinton ve Barack Obama arasındaki fark oldukça az. Cumhuriyetçilerde ise John McCain, en yakın rakibi Mitt Romney'ye bazı eyaletlerde açık ara fark atıyor.

İŞ DÜNYASI BAĞIŞTA 'DENGECİ'
Amerika seçim komisyonunun (FCC) verdiği rakamlara göre bu nefes kesen yarışta yıl sonuna gelindiğinde harcanan para 1 milyar doları aşacak. Bu da 2008 kasımındaki başkanlık seçimini, ülke tarihinin en pahalısı yapacak. Adayların en büyük para kaynağı, kampanyalarına yapılan bağışlar. Şirketler de oldukça yakın takip eden bu yarışta dengeyi koruyabilmek için iki cephedeki önde giden adaylara da bağış yapıyor. Obama, sadece ocak ayında 32 milyon dolar bağış topladı. Kasasındaki paraya bakılınca adaylar arasında birinci sırada olan Hillary'nin yılın son üç ayında topladığı para 27 milyon dolar.

PARANIN ADRESİ HILLARY
McCain, geçen yıl 32 milyon dolar toplayabildi. Romney'nin toplam bütçesi ise 62 milyon dolar. Üstelik 35 milyonu kendi cebinden... FCC verilerine göre para toplama yarışında Demokratlar, Cumhuriyetçilerden epey önde. Merrill Lynch, Citicorp, Lehman Brother, UBS gibi dev firmaların patron ve çalışanlarından gelen bağışların adresi Hillary. 12 bankacılık firmasından toplam 2 milyon dolar... Obama ise aynı firmalardan 1.2 milyon dolar bağış aldı.
Haberin fotoğrafları