kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

Mercedes oto yatırımı için yer arıyor biz uyuyoruz

Otomotivde üretim ve ihracat üssü haline gelen Türkiye, mevcut üreticiler dışında yeni otomotiv yatırımlarını çekmek de başarısız oluyor. Duyduğuma göre son olarak yeni üretim tesisi için Doğu Avrupa'da yer bakan Daimler, aralarında Türkiye'nin de dahil olduğu birçok ülkeyi araştırmış. Daimler'in Mercedes-Benz'in yeni nesil A ve B serisi üretimi için araştırdığı yerler arasında iki ülke öne çıkmış. Bu ülkeler otomotiv yatırımcıları için oldukça cazip şartlar sunan Polonya ve Romanya.
Son yıllarda otomotivde yıldızı parlayan Polonya'nın Türkiye ile yolları çok sık kesişmeye başladı. İki yıl önce General Motors da, Opel Astra'nın sedan versiyonun üretimi için Türkiye yerine Polonya'yı seçmişti. Her ne kadar General Motors Başkanı Rick Wagoner, bugünlerde Polonya seçimi için pişmanlık duyduğunu açıklasa da, artık Türkiye için çok geç.
Daimler, haziran ayında üretim tesislerini hangi ülkede kuracağına karar verecek. Şu anda Polonya ve Romanya önde görünüyor. Ancak Türkiye'nin küçük de olsa hâlâ bir şansı var. Bu şansı iyi değerlendirmek ve hemen çalışmaya başlamak lazım.
Bu hiç kolay değil. Çünkü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, derneklerin ve özellikle tek işi Türkiye'ye yatırım çekmek olan ve doğrudan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bağlı çalışan Yatırım Ajansı'nın konudan yeni haberi oldu. Şimdi Mercedes'i Türkiye'ye nasıl çekeriz hesabı yapılıyor.
Umarım, daha önce Toyota, Hyundai, Opel'de olduğu gibi "Atı alan Üsküdar'ı geçmez."