kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kadın hükümlülere tenis kortlu cezaevi

Müslim SARIYAR-Deniz DERİN SABAH
Avrupa Birliği'nin 'Cezaevi Reform Projesi' kapsamında yapılan Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi'ne Paşakapısı'ndaki kadın tutuklu ve hükümlüler taşınmaya başladı Yenilenen cezaevinde kadın tutukluları lüks bir yer bekliyor. Tutukluların tenis oynayabilecekleri spor alanlarından, tiyatro salonuna kadar birçok yer bulunuyor..
İstanbul'un merkezinde kalan cezaevlerinin şehir dışına taşınması kapsamında AB Komisyonu tarafından kabul edilen Cezaevi Reform Projesi doğrultusunda mevcut cezaevlerini yıkıp yerine yenileri yapılıyor ve bazıları da modernize ediliyor. Silivri'de 9, Maltepe'de 5, Bakırköy, Ümraniye ve Metris'te birer adet olmak üzere 17 çalışma var. 14 Mayıs 2004 tarihinde boşaltılan Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi'nde çalışmalar ise tamamlandı.

ERENEROL DA BAKIRKÖY'E
Manken Tuğba Özay'ın 5.5 ay kaldığı ve son olarak Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol'un konulduğu Paşakapısı Cezaevi pencerelerine ve avlularına asılan çamaşırlarla hatırlanıyor. Hükümlülerin 8 ve 30 kişilik koğuşlarda kaldığı cezaevinde binanın eski olması nedeniyle alt yapı sorunları da yaşanıyordu. Bakırköy Cezaevi'nde ise tutuklular için 12'şer kişilik 38 ünite, üçer kişilik 2 ünite, 44 adet de tek kişilik odalar var. Tenis gibi sporların dahi yapılabileceği spor salonunun yanı sıra tiyatro salonunun da bulunduğu cezaevi, artık İstanbul'daki kadın tutuklu ve hükümlülerin yeni adresi olacak. Dün başlayan taşınma çalışmaları bugün de devam edecek Yıllardır taşınması tartışılan tarihi Paşakapısı ise yine cezaevi olarak faaliyetine devam edecek. 1799'da III'üncü Selim tarafından av köşkü olarak yaptırılan, 1918- 1923 arasında rahibe okulu ve 1928'den bu yana da cezaevi olan Paşakapısı'nda 76 yıl boyunca erkek tutuklu ve hükümlüler kaldı. 2003 yılında 600 erkek tutuklu başka cezaevlerine taşındı.

YENİ SAKİNLERİ MEMURLAR
Adı 2004'ten bu yana Adalet Bakanlığı Paşakapısı Kadın Kapalı İnfaz Kurumu olan cezaevinde hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, çete, yaralama, zimmet, rüşvet gibi suçları işlemekle suçlanan kadınlar kalıyordu. Paşakapısı'nın yeni sakinleri bu kez memurlar olacak. En üst düzeye kadar her seviyeden tutuklu ya da hükümlü memur Türkiye'nin ilk "memur cezaevi"ne taşınacak. Polis ve bürokrat gibi tutuklular da Türkiye'nin dört bir yanından Paşakapısı'na getirilecek. Paşakapısı'na taşınacakların arasında Saray Cezaevi'nde yatan emekli oramiral İlhami Erdil de yer alıyor.
Haberin fotoğrafları