kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkeş'i CIA kurtardı

ALTAYLI'NIN gizli anılarında bir döneme ilişkin ilginç ayrıntılar dikkati çekiyor. İşte bunlardan bazıları:
27 MAYIS GÜNLERİ:
27 Mayıs darbesini gerçekleştiren Cemal Gürsel'in liderliğindeki Milli Birlik Komitesi ile Alparslan Türkeş'in başını çektiği 14'ler grubu arasındaki anlaşmazlıkta yeni bir iddiayı gündeme getiren Enver Altaylı, CIA Türkiye İstasyon Şefi Ruzi Nazar'ın Ankara'da görev yaptığı sırada aldığı bir haberden söz etti. Bu da Türkeş'in kurşuna dizileceği bilgisiydi. General Madanoğlu'nun emriyle Türkeş'i kurşuna dizecek idam mangası bile özel olarak seçilmişti. Nazar, Gürsel'e ABD'nin bu durumu hoş karşılamayacağını söyleyerek idama engel oldu.
MİT'İN SANATÇI AJANLARI: 12 Mart darbesinden önce MİT Müsteşarı Fuat Doğu'nun onayıyla Orta Asya'da operasyonlar yaptıklarını anlatan Enver Altaylı, biri kadın iki ünlü sanatçıyı konser vermek için Azerbaycan ve Özbekistan'a gönderdiklerini, sanatçıların Türkiye'ye geldiklerinde MİT'e o bölgeden raporlar sunduklarını anlatıyor.
TÜRKEŞ'İN EVREN'İ EMEKLİ ETME PLANI:Y i n e CIA ajanı Ruzi Nazar, Altaylı'ya Türkiye'de yeni bir darbe olacağı bilgisini ve daha sonra 12 Eylül darbesini yapacak isimleri vermiş. Durumu Altaylı Türkeş'e haber vermiş, o da MHP olarak dışardan destek verdikleri azınlık hükümetinin başbakanı Demirel'e durumu anlatmış. Bir de çözüm önerisi getirmiş. Evren ile dört kuvvet komutanını ani bir operasyonla emekli etmek. Ama olmamış.
PAPA SUİKASTİ KGB'NİN İŞİ: Üst düzey bir Sovyet KGB görevlisine göre, Papa suikastini Rus gizli servisi KGB ile Bulgar gizli servisi yapmış.