kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oturan Boğa'nın torunlarından toprak talebi

Yeni Haber
Atalarının 150 yıl önce ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıklayan Lakota kabilesi (Siyular), ABD hükümetinden toprak talebinde bulundu.

Oturan Boğa ve Çılgın At gibi büyük kabile şeflerinin mensup olduğu Lakota kabilesinin temsilcisi Russel Means, AFP'ye Güney Dakota'dan telefonla yaptığı açıklamada, ''ABD'den yaklaşık 24,3 milyon hektar toprağın mülkiyetini almak için talepte bulunduk'' dedi.

Means, bu taleple, gelecekte bu topraklardan çıkarılmalarını, bölgedeki ormanların işletilmesini ve suyun kullanılmasını engellemek istediklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığına 2 hafta önce gönderdikleri mesajda, Amerikan Federal Hükümetiyle bazıları 150 yıl kadar önce imzalanan anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildiklerini ve bağımsızlık ilan ettiklerini açıkladıklarını hatırlatan Means, ''mesajımızda, ABD Dışişleri Bakanlığının iyi niyetle hareket etmemesi halinde toprak talebinde bulunacağımızı belirtmiştik'' dedi.

Means, ''şimdi harekete geçtik, çünkü 2 haftadır hükümetten hiç kimse bizimle temasa geçmedi. Başkanın tatilde olduğunu biliyorum, ama o hep tatilde zaten'' dedi.

Siyu Kızılderililerinin torunları, 2 hafta önceki açıklamalarında,
Amerikan vatandaşlığından çıkmaları halinde kendi topraklarında
yaşayanlara pasaport ve ehliyet vereceklerini ifade etmişti.
Kabile yetkilileri, 150 yıl önce imzalanan anlaşmaları, ''değersiz bir
kağıt parçasındaki değersiz sözler'' olarak niteliyor ve bu anlaşmaların kendi kültürlerini, geleneklerini ve topraklarını çalmak için defalarca ihlal edildiğini belirtiyor.

AA