kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dalgalı yılda İMKB yüzde 43 kazandırdı, YTL lider oldu

EKONOMİ
Dalgalı seyir izleyen piyasalarda İMKB, yüzde 42.8'le en çok kazandıran borsalar arasında yerini aldı. YTL ise yüzde 17.7 ile 2007'de dolara karşı en çok değer kazanan para olarak tarihe geçti..
Dalgası bol bir yılı geride bırakan para ve sermaye piyasaları, sorunlarla girilen yeni yıla umutsuz bir başlangıç yapıyor. Ancak geride kalan yılı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yüzde 42.8'lik getiriyle Çin'den sonra en iyi getiriyi sağlayan beşinci borsa olarak kapatıyor. Dolar ise birçok ülke parası karşısında yılı düşüşle kapattı. Dolara karşı en çok değer kazanan para ise yüzde 17.7 ile YTL oldu.

İKİNCİ ENDONEZYA
2 Ocak-28 Aralık tarihleri arasında İMKB, geçen yıl yatırımcılarına en çok kazandıran borsalar arasında yer aldı. İMKB 100 Endeksi, yıl boyunca inişli çıkışlı grafiğe karşın yılı yüzde 42.8 değer kazanarak birçok ülke borsasını kazançta geride bıraktı. İMKB, 2007 içinde genel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri, bölücü terörün tırmanışa geçmesi, Anayasa değişikliği ve yüksek enflasyon ve cari açığa rağmen yabancı yatırımcıların portföylerinde ilk sıralarda yer aldı. Yılın ilk yarısında seçimlere kilitlenen piyasalar ağırlıklı olarak yurtdışı piyasaları izlerken özellikle temmuzda yapılan genel seçimlerden sonra tek parti hükümetinin tekrar görev alması sonrası İMKB, rekor seviyelere tırmandı. Ancak 22 Temmuz seçimleri ise sadece bizde değil piyasalarda deyim yerindeyse milat oldu. 23 Temmuz'da dalganın ilk boyutu başladı. ABD kaynaklı mortgage krizi, uluslararası piyasalardan paranın gelişmekte olan ülkelere akmaya başlamasıyla bir likidite krizine dönüşmeye başladı. Gelişmiş ülkelerde kendini hissettiren mortgage dalgalanması subprime mortgage (dar gelirlere yönelik mortgage kredisi) piyasasının olgunlaşmadığı gelişmekte olan ülke borsaları için bir fırsat olarak görülürken yatırımcılar Çin, Endonezya, Pakistan, Hindistan, Türkiye, Arabistan, Brezilya, ve Mısır borsalarına yöneldi.

DOW'DAN % 7.1 PRİM
Sonuçta Çin'in getiride şampiyon olmasını sağladı. Çin'in Şangay Endeksi yüzde 94'lük artış ile dünya borsaları arasında en çok kazandıran borsa oldu. Gelişmekte olan ülke borsaları arasında cari fazlası ile göze çarpan Brezilya'nın Bovespa Endeksi yıl boyunca İMKB ile kazanç konusunda yarıştı. Burun farkıyla İMKB, Bovespa'yı geçti. Bovespa'nın getirisi yüzde 40.8 oldu. Açıklanan olumsuz veriler, finans şirketlerinin milyarlarca dolarlık zararları ve mortgage zararları ile keskin düşüşler yaşayan ABD'de Dow Jones Endeksi, 2007'de yüzde 7.1 değer kazandı. ABD'den Avrupa'ya sıçrayan çalkantı nedeniyle İngiliz FTSE100 Endeksi, yıl boyunca sadece yüzde 2.5 değer kazanırken, Fransız CAC40 yüzde 0.3, İspanya'nın Genel Endeksi yüzde 3.9 prim yaptı.