kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Erdal Bahçıvan

'Kuraklık bu yıl gıdayı vurdu ama sektör 2008'de toparlar'

SETBİR Başkanı Bahçıvan, 2007 yılında kuraklık etkisiyle tarım ürünlerinde fiyat artışı baskısı olduğunu belirtti ve ekledi: 2008'de sektör kendini toparlayacak..
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, "2008'de kuraklığın 2007'deki kadar sıkıntılı olmayacağına yönelik beklenti içindeyiz. 2007'de gıdayı ciddi derecede etkileyen genel durgunluğun 2008'de geçeceğini umuyoruz" dedi. Bahçıvan, 2007'de yaşanan kuraklığın etkisiyle gerek dünya konjoktüründe, gerekse Türkiye'de tarım ürünlerinde son yılların en önemli piyasasının oluştuğunu kaydetti. Bahçıvan, bu durumun tarımsal ürünlerde çok ciddi bir fiyat artışı baskısı oluşturduğunu, gıda sanayinin yüksek ana girdi artışını nihai ürüne ve tüketiciye yansıttı ğını ve su açığının kârlardan ciddi bir şekilde sübvanse edildiğini söyledi. Bu yılın en olumlu gelişmesi olarak gıdada yapılan KDV indirimini gördüklerini dile getiren Bahçıvan, ihracatta diğer sektörlerin yaşadığı sıkıntıyı gıda sektörünün çok daha fazla yaşadığını kaydetti. Bahçıvan, sektörün en önemli ve uzun vadeli makro beklentisi tarım reform sürecinin çok daha hızlı bir şekilde gelişip Türkiye'nin temel ürünlerde verimliliğin baz alındığı bir fiyat rekabeti ile gerek iç piyasada gerekse ihracatta rekabet edecek boyuta gelmesi olduğunu söyledi.

REFORMİST BAKIŞ AÇISI
Bunun yolunun da hala yeterli değişim göstermeyen tarımsal reformist bakış açısının değişmesinden geçtiğini dile getiren Bahçıvan, "2008'de kuraklığın 2007'deki kadar sıkıntılı olmayacağına yönelik beklenti içindeyiz. Dünyada da tahminler bu yönde. 2007'de gıdayı ciddi derecede etkileyen genel durgunluğun 2008'de geçeceğini umuyoruz. 2008, daha iyi bir yıl olacak" dedi.