kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ARŞİV

Kardak gerginliği Bodrum'a taşındı

Alp ARBAK / SABAH
Yunan balıkçıları takip eden Yunanistan sahil güvenlik botu Kardak kayalıklarını 3,5 mil geçip Gümüşlük ve Turgutreis önlerine kadar geldi..
Yunanistan'ın Kilimli ve Leros adalarından gelen yaklaşık 15 balıkçı, Kardak'ı 2 mil kadar geçip Gümüşlük ve Turgutreis önlerinde dün sabah avlanmaya başladı. Bunun üzerine Turgutreis'te konuşlanan Türk Sahil Güvenlik botu da bölgeye geldi. Yunanlı balıkçılar, tüm uyarılara rağmen Turgutreis ve Gümüşlük açıklarında avlanmayı sürdürdü. Yunan balıkçılara koruma yapan AZ 060 ve AZ 161 No'lu Yunan sahil güvenlik botlarının sık sık Türk karasularını ihlal ettiği görüldü. AZ 060 No'lu Yunan sahil güvenlik botu Kardak Adaları'ndan 3 mil uzaklaşıp saat 13.20'de Gümüşlük'e 1 mil uzaklıktaki Çavuş Adası'nı da geçince, gerginliği iyice tırmandı. Bölgede bulunan Türk balıkçılar, Yunan sahil güvenlik botunun Gümüşlük'e yaklaşık yarım mil yaklaştığını görünce limanlarına döndü.

SAT KOMANDOLARINDAN TEHDİT
Türk Sahil Güvenlik botlarının İngilizce olarak, "Bölgeyi acil olarak terk edin. Türk karasularındasınız" uyarılarına aldırmayan ve yaklaşık 25 dakika boyunca Gümüşlük ile Yalıkavak arasındaki Türk sahillerine yarım mil kadar açıkta seyreden Yunan sahil güvenlik botunu, Türk sularından çıkarmak için Yalıkavak'taki üsteğmen Tamer Alpuğ yönetimindeki 302 No'lu bot da bölgeye geldi. İki Türk botunun izlediği Yunan botu saat 13.50 sıralarında, Türk karasularını terk etmek zorunda kaldı. Kardak ve çevresinde yaşanan gelişmeleri izleyen Türk gazeteciler ise Yunan botlarının ve Kilimli Adası'ndan zodyak botla gelen Yunan SAT komandolarının taciziyle karşılaştı. Yunan botlarındaki silahlı SAT komandoları, Türk karasularında gazetecilerin bölgeden ayrılmasını istedi. Türk Sahil Güvenlik botları ise gazetecilere koruma yaptı.