kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ekim ayında Kemer'de yapılan Avrupa Kulüpler Kupası Satranç Turnuvası'da Dünya Şampiyonu Vishwanathan Anand (solda) Fransız rakibi Yannick Pelletiev ile karşılaşmıştı.

2007'de satranç dünyasında neler oldu?

Özgür Akman
2007, Türkiye ve dünya satrancı açısından oldukça hareketli bir yıldı. Yeni dünya şampiyonu çıktı. Türkiye'de birçok önemli turnuva düzenlendi ve birçok satranççımız uluslararası başarılar kazandı.

* Türkiye İş Bankası Satranç Ligi'nde Beşiktaş, ikinci kez mutlu sona ulaşırken, Tarsus Zeka ikinci, THY üçüncü oldu

* Suat Atalık Türkiye Şampiyonu oldu. Mert Erdoğdu ve Barış Esen ikinciliği paylaştılar. Erdoğdu, eşitlik bozma maçlarını kazanıp ikinci oldu.

* Selanik'te yapılan Okullararası Dünya Şampiyonası'nda iki altın, bir gümüş, üç bronz kazanıldı. Türkiye Milli Takımı, takım sıralamasında üçüncü oldu.

* 2007'nin süper turnuvaları olan Wijk aan Zee'yi Radjabov Linares'i Anand, Sofia'yı Topalov, Dortmund'u ise Kramnik kazandılar. Anand, 2800 rating barajını geçti.

* Vlad Tkachiev ve Tatiana Kosintseva, Avrupa Şampiyonu oldular. Önceki yılın şampiyonu Ekaterina Atalık, 10. turda Kosintseva'ya kaybedip son tur berabere kalınca, tüm önemli rakipleriyle oynamasına rağmen beşinci oldu.

* Mayıs ayında Mikhail Gurevich, Elista'da dünya şampiyonasında oynayacak isimlerin belirlenmesi için düzenlenen Adaylar Maçları'nda oynayarak bu başarıya imza atan ilk Türk sporcu oldu. İlk turda Peter Leko'ya 3,5-0,5 yenilerek elendi.

* Suat Atalık, Valjevo'da aralarında eski dünya şampiyonu Anatoly Karpov'un da bulunduğu güçlü bir turnuvada birinciliği paylaştı.

* 7-14 Temmuz arasındaki 18 Yaş Altı Avrupa Takımlar Şampiyonası'nda takımımız iki ve üçüncü dereceleri paylaşıp bronz madalya aldılar.

* Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen kapalı turnuvada Kıvanç Haznedaroğlu ilk büyükusta normunu aldı. Haznedaroğlu, Suat Atalık'tan sonra büyükusta normu alan ilk Türk sporcu oldu. Emre Can ve Kıvanç Haznedaroğlu, bir hafta sonra oynadıkları turnuvalarda birinci olarak yine büyükusta normu aldılar.

* 16 Yaş Altı Olimpiyatları'nda takımımız altıncı oldu.

* Yakup Erturan, Ağustos ayında İtalya'da oynadığı bir turnuvada büyükusta normu aldı. Türk sporcular, bir ayda dört büyükusta normu almış oldular.

* Kübra Öztürk, yeniden 16 Yaş Kızlar Avrupa Şampiyonu oldu. Emre Can ise 18 Yaş Altı Erkekler'de dördüncü oldu.

* 14 Eylül - 1 Ekim arasında Meksika'da yapılan Dünya Şampiyonası'nı Vishwanathan Anand kazanarak Dünya Şampiyonu oldu. Anand, unvanını gelecek yıl ekim ayında yapılacak maçta Vladimir Kramnik'e karşı koruyacak.

* Avrupa Kulüpler Kupası, 2-10 Ekim'de Kemer, Antalya'da düzenlendi. Rekor seviyede katılım vardı ve dünyaca ünlü oyuncular Türkiye'ye geldi. Dünya Şampiyonu Anand, şampiyon unvanıyla ilk hamlelerini Türkiye'de yaptı. Sürpriz bir şekilde İspanyol Linex Magic Merida takımı şampiyonluğa ulaştı. Ural Sverdlovsk ikinci, son iki yılın şampiyonu Tomsk üçüncü oldu. Bayanlarda, rüya takım Monaco birinci olurken, AVS Krasnotourisk ikinci, Mika Yerevan üçüncü oldu.

* Kemer, Antalya'da yapılan Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Kongresi'nde Federasyon Başkanı Ali Nihat Yazıcı oybirliğiyle FIDE Başkan Yardımcısı seçildi.

* 17-29 Kasım arasında Kemer-Antalya'da düzenlenen Dünya Yaş Grupları Şampiyonası, ilk kez Türkiye'de rekor seviyede katılımla gerçekleşti. Betül Cemre Yıldız, 18 yaş kızlarda bronz madalya alırken, Kübra Öztürk birinciliği paylaştı; fakat averajla dördüncü oldu.

* 2007 Dünya Kupası'nı Gata Kamsky kazandı. Kamsky, 2008 yılında Veselin Topalov ile bir maç yapacak ve maçı kazanan isim daha sonra Anand-Kramnik maçını kazananla dünya şampiyonluğu için oynayacak.
Haberin fotoğrafları