kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dani Rodrik

Rodrik: Merkez kura bir şey yapamaz tek yol kemer sıkmak

Seçkin ÜREY / EKONOMİ
Merkez'in kur için yapabileceği bir şey olmadığını söyleyen Harvard Ekonomi Profesörü Rodrik, "Kemer sıkmaktan başka yol yok" dedi..
Harvard Üniversitesi Ekonomi Politikası Profesörü ve eski Merkez Bankası danışmanlarından Dani Rodrik, kamu maliyesinin Merkez Bankası'nın kura ağırlık vermesini sağlayacak politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi, TÜ- SİAD'ın önce gün düzenlediği konferansta Türkiye'de Merkez Bankası'nın kura müdahelesinin bir lüks olduğu mesajını veren Rodrik, Eleştirilerde Merkez'e bir ferahlama sağlamayan kamu maliyesine de yönelmek lazım. Rekabetçi reel kur isteniyorsa kamu maliyesi daha sıkı olmalı. Maalesef tek çare kemek sıkmak" diye konuştu. Konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rodrik, "Sanayiyi destekleyen bir kur politikası yok, bunu kabul etmek lazım. Öte yandan Merkez Bankası'nın bugünkü koşullarda para politikasında kur üzerinde yapabileceği çok fazla bir şey yok" diye konuştu. Rodrik, yapılabilecek olanın mevcut politika çerçevesinden sapmadan kura biraz daha ağırlık vermek olacağını kaydetti. Kurun istihdam üzerinde ve sürdürülebilir büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu anlatan Rodrik, şöyle konuştu: "Fakat yapılacak olanda ölçü kaçırılmamalı. Önemli olan kurun nominal değil, reel değeridir. Nominal kur üzerinde yapılacak müdaheleler sadece enflesyonun artırılmasına neden olur. Bunun sanayiye de faydası olmaz. Sadece enflasyon artar. İstemediğiniz o günlere geri dönersiniz. Merkez Bankası'nın kura ağırlık vermesinin tek çaresi ise kamu maliyesinin bunun için müdahale edecek politikalar geliştirmesinden geçiyor."

ÖZEL TÜKETİME VERGİ
"Kemer sıkılmasını mı tavsiye ediyorsunuz?" sorusuna "Bunun maalesef başka yolu yok" yanıtın veren Rodrik, daha rekabetçi bir ortam için kamu maliyesinin öncülük etmesi gerektiğini belirtti. "Özel tüketim bir noktada vergilendirilebilir" diyen Rodrik, "Ama onda da yavaşlama var" değerlendirmesinde bulundu.