kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'da 5.7'lik deprem

Yeni Haber
Ankara'nın Bala ilçesinde saat 11.48'de 5,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

*KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜRÜ GÜLAY ALTAYI'IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 11.48'de merkez üssü Ankara'nın Bala ilçesi olan 5,7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

AYNI YERDE KÜÇÜK ÇAPLI SARSINTILAR

Depremin, gözlemsel şiddet skalasında ''şiddetli'' grubunda yer aldığı ifade edildi. Yetkililer, yine aynı yerde saat 09.36'da 4.0 ve saat 09.51'de 3.1 büyüklüklerinde 2 deprem, ayrıca saat 10.12'de, 10.27'de ve 10.57'de de küçük çaplı sarsıntılar yaşandığını kaydettiler.

CAN KAYBI OLMAMASI SEVİNDİRİCİ


Ankara Valisi Kemal Önal, depremde can ve mal kaybı olmamasının sevindirici olduğunu belirterek, Sırapınar köyünde kullanılmayan 10-15 kerpiç evin yıkıldığı bilgisinin geldiğini söyledi.

Önal, Bala ilçesinde meydana gelen 5,7 şiddetindeki depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını bildirdi. Vatandaşlardan tedirgin olmamalarını isteyen Önal, olası yeni bir depreme karşı kentte gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

10-15 KERPİÇ EV YIKILDI

Bala Kaymakamı Kamuran Mustafa Ballı'nın, Sırapınar köyüne hareket ettiğini söyleyen Vali Önal, ilk gelen bilgelere göre, ''Sırapınar'da kullanılmayan 10-15 kerpiç evin yıkıldığını, Abazlar köyünde de bazı evlerde hasar olduğunun söylendiğini'' bildirdi.

''Can ve mal kaybı olmaması sevindirici'' diyen Önal, sivil savunma ekiplerinin yola çıktığını kaydetti.İlerleyen saatlerde ek bilgilere ihtiyaç olursa vatandaşlarla bilgileri paylaşacaklarını belirten Önal, hasar gören köylerde oturulmayacak hale gelen binalar varsa, bunlarla ilgili gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.

CAMİ MİNARESİ ZARAR GÖRDÜ


Depremin meydana geldiği Bala'nın Yeniyapan köyünde cami minaresinin yıkıldığı, Sırapınar ve Avşar beldelerinde de bazı binaların hasar gördüğü bildirildi.

Bala emniyet ve jandarma yetkililerinden alınan bilgiye göre, deprem nedeniyle ilk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadı.

Yeniyapan Köyü'nde cami minaresi yıkıldığı depremde, Sırapınar beldesindeki eski binalarda hasar meydana geldi, yeni binaların bacalarında hasar oluştu. Depremde, ayrıca Avşar beldesindeki bazı evlerde de hasar meydana geldiği belirtildi.


İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY'IN AÇIKLAMALARI


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün 5.7 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Bala ilçesi ve bütün köylerine ulaşıldığını belirterek, ''Elimizdeki bilgilere göre büyük bir hasar yok'' dedi.

Bala Kaymakamlığını ziyaret eden Bakan Atalay, Kaymakam Mustafa Kamuran Ballı ve Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz'den, ilçedeki son durumla ilgili bilgi aldı.

Kaymakamlık çıkışında gazetecilere açıklama yapan Atalay, ''Bayramın birinci günü böyle bir üzücü olay yaşadık ama çok şükür korktuğumuz kadar hasar olmadı'' dedi.

Bala ilçesi ve bütün köylerine ulaştıklarını, hepsi ile ilgili bilgi aldıklarını ifade eden Atalay, ulaşan bilgilere göre büyük bir hasar olmadığını belirterek, şunları söyledi:

''İlçe merkezinde 5-6 evde küçük çapta çatlaklar var. 7 köyümüzde de evlerde değişik boyutlarda çatlaklar var. İki köyümüzde cami minaresi yıkılmış. Diğer köylerimizin bazısında 5-6 ev küçük çaplı hasar görmüş. Depremden sonra başta Kızılay olmak üzere Sivil Savunma ve diğer ilgili ekipler burada. Afet İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri de burada. İhtiyaç duyulduğunda hepsi hizmet vermeye hazır. Bayındırlık ve İskan Bakanımızla birlikte çalışmalarımız koordineli şekilde sürüyor.

Vatandaşlarımızın endişe etmesini gerektirecek bir şey yok. Saat 11.48'deki 5.7'lik sarsıntının ardından küçük şiddette artçı sarsıntılar devam ediyor. Uzmanların bildirdiğine göre daha büyük bir deprem beklenmiyor.''

Depremden 5 dakika sonra Bala Kaymakamlığını arayarak ilk bilgileri aldığını kaydeden Atalay, ''Edindiğim bilgileri sayın Başbakana ilettim. Daha sonra da gelişmeleri Başbakana sundum'' dedi.

Bakan Atalay, deprem sırasında, kurban kestirmek için gittiği Gölbaşı ilçesinde bir araçta bulunduğunu, sarsıntıyı hissettiğini söyledi.Bakan Atalay, incelemelerde bulunmak üzere Avşar beldesine hareket etti.

KANDİLLİ: BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ

Kandilli Rasathanesi Müdürü Gülay Altay, "Büyük bir deprem olası değil. Böyle bir risk beklemiyoruz. Artçı depremler bekliyoruz. Ancak çok endişe edecek bir durum yok" diye konuştu.

VATANDAŞLARA KİRA YARDIMI YAPILACAK

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, Ankara'nın Bala ilçesinde bugün meydana gelen depremde evleri hasar gören vatandaşlara kira yardımı yapılacağını bildirdi.

Sırapınar köyünde incelemelerde bulunan Taymaz, köy muhtarı Muhammet Yıldırım'dan da bilgi aldı. Taymaz, ncelemelerinin ardından Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Özak'a telefonla bilgi verdi.

Mustafa Taymaz, köyde yerel imkanlarla yapılan eski binaların hasar gördüğünü, bazılarının da yıkıldığını söyledi.

Yıkılan binaların 2005 yılında meydana gelen depremde ağır hasar gören yapılar olduğunu bildiren Taymaz, vatandaşların yaşadığı konutların duvarlarında da çatlaklar meydana geldiğini kaydetti.

Afet İşleri Genel Müdürlüğünden bölgeye gelen bir ekibin hasar tespit çalışmalarına başladığını ve oturulamaz durumda olan evlerden vatandaşların tahliye edileceğini belirten Taymaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak'ın talimatıyla kira yardımı da yapılacağını bildirdi.Taymaz, köydeki hasarlı binaların yerine, yakın bir bölgedeki mera alanına konut yapılması için çalışmaların başlatıldığını, bu konutların yaz aylarına doğru tamamlanarak teslim edileceğini söyledi.

Vatandaşlardan çadır talebi olmadığını aktaran Taymaz, ihtiyaç duyulması halinde çadır yerine tam donanımlı konteynerlerin bölgeye gönderileceğini belirtti.

Bu arada, Bala'ya gelen CHP Ankara milletvekilleri Yılmaz Ateş ve Nesrin Baytok, Belediye Başkanlığını ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.Bu sırada ilçede bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile de görüşen Ateş ve Baytok, Sırapınar köyüne hareket etti.Köyde vatandaşlarla sohbet eden milletvekilleri, hasar gören evlerde incelemelerde bulundu.

Ateş, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremde can kaybı olmayışına sevindiklerini ifade ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.Yılmaz Ateş, 2005 yılında meydana gelen depremde de aynı köye gelerek incelemelerde bulunduklarını belirterek, ''O günden bu güne kadar hasarlı binaların yapılmayışından'' hükümeti sorumlu tuttu.Baytok ise Bala depreminin İstanbul'da beklenen depremin habercisi olduğunu savunarak, İstanbul'da depreme karşı gerekli önlemlerin alınmadığını öne sürdü.Baytok, deprem bölgesindeki birçok binanın acilen güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

SABAH İNTERNET