kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Diplomaside beş kazanç

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
Dışişleri Bakanlığı operasyona gelen tepkilerden memnun. Müdahalenin 5 alanda şimdiden etkisini gösterdiği belirtiliyor:..
* Bağdat-Ankara Yakınlaştı: Ankara ile merkezi Bağdat hükümeti, ABD ile başlatılan istihbarat paylaşımının ardından yakınlaştı. ABD, oluşturulan istihbarat mekanizmasına Irak'ı da dahil etti. ABD Büyükelçisi Ross Wilson önceki gün yaptığı açıklamada, bu işbirliğini şu sözlerle aktardı: "Buradaki arkadaşlarımızla ve Irak'takilerle birlikte çalışmaya kararlıyız. Bir istihbarat paylaşım mekanizmasını başlattık. Ümit ediyorum iyi sonuçlar doğuracak." Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de geride bıraktığımız süreçte merkezi hükümetle sağlanan işbirliğini doğruladı ve umut verici gelişmeler yaşandığını söyledi

* ABD'den İstihbarat Güvencesi: ABD'nin sağladığı istihbarat desteğinin tezkere süresince devam etmesi bekleniyor. ABD Büyükelçisi Ross Wilson da "Anlık istihbarat işbirliğinin devam edeceğini" söyledi.

* Kürtler Tercihe Zorlandı: Operasyonun bölgedeki psikolojik yansımasından da memnun olan Ankara, Kuzey Iraklı liderlerin artık net tercih yapmak zorunda olduğu görüşünde. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir diplomat, bu tercihin artık bölgesel yönetimin lideri Barzani için kaçınılmaz olduğunu, "Operasyonun psikolojik etkileri artık ortaya çıkıyor. Kürt ol mürt ol ama PKK'lı olma" sözleriyle dile getirdi. .

* Uyarılar Ölçülü: Türk Dışişleri Bakanlığı'na Irak dışında girişim yapan da olmadı. Türkiye'nin PKK'ya yönelik kara ve hava operasyonları henüz BM gibi uluslararası platforma da taşınmadı. Operasyona en eleştirel yaklaşan AB'den gelen "ölçülü kuvvet" açıklamaları da ölçülü kaldı.

* Kerkük Ve PKK İlişkilendirilemez: ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın sürpriz bir şekilde Kuzey Irak'ta Kerkük'e yaptığı ziyaret ve Türkmenlerle görüşmesi de Ankara'da olumlu karşılandı. Ankara, ziyaretin operasyon ile bağlantısı olmadığı ve Kerkük'ün geleceği ile PKK'ya yönelik operasyonlar arasında bir bağ kurulamayacağı görüşünde.
Haberin fotoğrafları