kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani

Barzani seçimi kaybedecek

- Türkiye himayesinde Kürt devleti nasıl olur peki, tarif eder misiniz?
- Mesela bu devletin ekonomisi ne olacak? Petrole bağlı diyorsanız, bu devletin ömrü petrol kadardır! İkincisi, bu petrol nereden geçirilecektir? Üç, bütün çevresi hasımlarla kuşatılmış bir devlet nasıl yaşayacaktır? Bir hami lazım. Amerika tek başına bu devleti yaşatamaz. O zaman çevredeki bütün ülkelerin husumetini çeker, Amerika kaybeder. İki farklı model olabilir; bir tanesi bölgesel bir güç, İran, diğeri Türkiye. İran'ı ekarte ediyorum çünkü Amerika'yla karşı karşıya. Ve hemen şunu söyleyeyim; geçmişte Avrupa'nın projesi şuydu: Bir Kürdistan kurmak, Türkiye'nin bir parçasını almak, bunu Irak'la bütünleştirmek, Irak'ı da kontrol altına almak. Amerika aslında Avrupa'yla mücadele etmiştir. Kendisiyle boy ölçüşebilecek güç de Avrupa'dır. Yoksa Irak'la falan niye uğraşsın ki!

- Eleştiriler ve baskılarla bir tezkere kararı çıkarıldı Meclis'ten. Bu kararın hayata geçirilmesi rafa mı kalktı?
- Tezkere çıktığında 'Amerikalılarla çatışır mıyız, Barzani ve peşmergelerle dövüşür müyüz?' planı gündemdeydi. Amerika dedi ki, "Nasıl mücadele edileceğini ben tayin ederim." Amerika'yla beraber operasyon yaptık, çatışma sebebi ortadan kaldırdı! Barzani'yle husumet vardı, Barzani'yi Milano'ya alışverişe yolladı ve peşmergeler Türk sınırındaki bütün mevzilerini boşalttı. Demek ki artık peşmergelerle karşı karşıya gelmeyeceğiz, Amerikan askerleriyle dövüşmeyeceğiz, sadece gideceğiz orada PKK'lı birtakım unsurları bertaraf edeceğiz ve geleceğiz.

- PKK yavaş yavaş çözülecek yani, öyle mi?
- Çok kısa vadede...

- PKK sorunu da kalkınca masaya oturup konuşulacak mı?
- Hayır, K. Irak'ta Kürt devleti de kuruldu, konuşulacak bir şey kalmadı. Seçimler yapılacak, orası son derece demokratik bir ülke (müstehzi bir gülüş) Barzani seçimleri kaybedecek!

- Bu kadar kesin söylüyorsunuz?
- Evet. Hatta ben Barzani için bir yer de buldum, Barzani gelsin Türkiye'de iş yapsın, ticareti seviyor, TÜSİAD üyesi olsun! Çünkü siyaset dışı kalacak.

- Peki sonra ne olacak? Amerika 'Türkiye sen gel bakalım, burayı sen dışarıdan yönet' mi diyecek?
- Hayır sansasyona hiç gerek yok. Olaylar kendiliğinden gelişecek; Türk askerleri K. Irak'ta birtakım mevzilerde bulunacak. 'Bayrak gösterme' diyoruz buna. Yani 'Ey İran, eğer Amerika'yla çatışmaya girersen K. Irak'a girmeye kalkarsan Türkiye'yi karşında bulursun.'

- Yani İran, Amerika'dan değil de Türkiye'den mi korkacak?
- Evet, Amerika'nın bölgedeki varlığı sınırlı, oraya asker getiremez.

- Irak'a asker yolladı ama...
- Bu çatışmadan galip çıkamaz.