kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yazın karpuz yerler de kışın ne yiyecekler!

Şirin SEVER
Mahir Kaynak yarın piyasaya çıkacak Derin PKK: Büyük Oyunun Gizli Kodları kitabında yine ilginç analizlerini sıralıyor: Kuzey Irak'taki Kürt oluşumu için en uygun model 'Yavru Vatan Kıbrıs' gibi Türkiye'ye bağlı olmaktır. Bağımsız bir Kürt devletinin ekonomisi, askeri gücü, üniversitesi ne olacak? Yazın karpuz yiyecekler de kışın merak ediyorum ne yiyecekler?..
- Yarın çıkacak kitabınızda Kuzey Irak'taki Kürt oluşumla ilgili ilginç tezler öne sürüyorsunuz. Nedir özet olarak kitabın içeriği?
- Kürt sorununun maiyetini, niteliğini tartışmaya açıyoruz ve diyoruz ki; burada birtakım yanlış anlamalar var.

- Nedir o yanlış anlamalar?
- Mesela PKK'nın ortaya çıkışının Türkiye'yi bölmek için olduğu söylenir. Oysa Türkiye'yi şu anda bölmek isteyen başka gruplar var...

- Mesela?
- Mesela Barzani! Geçmişte onunla birlikte olduk. Demek ki kimin böleceği konusunda hatalı bir teşhisimiz var. Kaldı ki sınıfsal yapısı itibariyle PKK'nın dayandığı taban, bölmekten fayda elde edemez. Yalnız sözlerim PKK'yı savunmak amacına yönelik değildir, baştan belirteyim. Ben göğsüne yapıştıracağınız yaftaya itiraz ediyorum, bölücü demeyin!

- Ne öneriyorsunuz?
- Bu mücadele Kürtler'in kendi içerisindeki mücadeledir. Türkiye bunun sınıfsal olduğunu, Kürtler'in içinde bir çatışma olduğunu kabul etmedi; etnik temele oturttu. En baştan işin gerçeğine insek, olayın aslında Güneydoğu'daki sosyolojik ve ekonomik yapıdan kaynaklandığını kabul etseydik, hem çözümü kolay olur, hem bu kadar büyük kavgalara neden olmazdı.

- Kitabın ana fikri bu mu?
- Daha birçok şey... Kuzey Irak'ta bir devlet kuruldu; 'Buna bakışımız ne olacak?' sorusu var.

- Ne olmalıdır size göre?
- Eğer Kürtler'i Türkiye'de bir parçamız telakki ediyorsak, Kuzey Irak'taki devlet de bizim uzantımızdır. Ve diyorum ki, nasıl bizim uzantımız olan Kuzey Kıbrıs'a yavru vatan dediysek, yine bizim uzantımız olan Kuzey Irak'taki Kürt devletine de 'yavru vatan' dememiz gerekir.

- Türkiye'nin himayesinde bir Kürt devleti fikri çeşitli şekillerde dile getirildi, telaffuz edildi. Peki yaşama geçirilme şansı nedir bunun?
- Başka bir şeyin yaşama geçirilme şansı yoktur! Bu analizi yapanlar birtakım temennilerini dile getiriyorlar, ben ise dünya şartlarının gerektirdiği şeyleri söylüyorum. Federasyon alternatifi Türkiye'yi bölünmeye götürür, diyorum. Çünkü tarif edilen federasyona 'Türkiye'den de birtakım vilayetler eklensin' deniliyor. Uluslararası şartlar gerektirdiği zaman Türkiye'yi böler bu! Federasyon alternatifini bertaraf etmek için, Kıbrıs modelini öneriyorum. Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulur, kendi hükümeti olur ama dış ilişkilerinde Türkiye'ye bağlı olur. Siz bunu ekonomik ve siyasi olarak desteklersiniz, içinde de bulunursunuz...

- Bu model bölge barışı için çözüm olur mu?
- Tabii olur ve en iyi çözüm budur bana göre...

- Nereden biliyorsunuz?
- Analiz yapıyorum! Bir başkası da kendi analizini yapsın...

- Bu önerdiğiniz modelde Barzani'nin yeri nedir?
- Barzani'yi hemen getirdiniz ebedi yöneticisi yaptınız Kuzey Irak'ın! Halbuki ben Barzani'nin yönetici olmayacağını söylüyorum.

- Kim olacak?
- Kişi önemli değil, ben tanımlıyorum. Bu kişi çökmekte olan bir feodal düzenin temsilcisi olamaz, bunun yerine Kürt halkını temsil eden birisi olur.

- Tamam, bu tarife kim uyuyor, kimi öngörüyorsunuz?
- Bunu öngörmek sadece falcılara mahsus, ben öngöremem ama tipi tarif edebilirim. Mesela Osman Baydemir gibi birisi. İki şey söyledim daha önce de; Kürtler'in lideri Türkiye'den çıkar. Bu liderlik K. Irak'ı yönetmek demek değil ama fikir olarak liderdir. Neden Kuzey Irak'taki 3.5 milyonluk bir Kürt kitlesi, Türkiye'de 10-15 milyon Kürt'ün manevi lideri olsun!
Haberin fotoğrafları