kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avrupai kadın tipini neden çok seviyoruz?

-Beyaz Rusların İstanbul'a kattığı bu unsurların, her halükârda kültürel birer artı değer olduğu görüşüne katılıyor musunuz?
- Rus göçmenler Mütareke yıllarında İstanbul diline, kültürüne sayısız katkıda bulundular. Güzel anlamına gelen 'haraşo' kelimesi bunlardan biridir. Kumarı tombala ile takviye etiler; çiftellinin yanına balalaykayı kattılar. Bundan böyle Mütareke İstanbulu'nda kazaska ile zeybek, sarışın ile esmer yan yanaydı. Sefil Rus kafileleri para kazanmak için her yola başvuruyorlardı. Hatta Osmanlı'nın ata sporundan esinlenerek kadın güreştirdiler. Mütareke gazetelerine göre "Rus matmazelleri tarafından güreş dokuz kısımdan mürekkep"ti; seyiri 15 kuruştu. Tabii güneş tutan Rus kadınların güreş tekniği konusunda bir şey bilmeleri beklenmiyordu; seyreylemeye gelen güreşi değil güreşeni izliyordu; güzel vücut, kıvrak hareket İstanbul delikanlısını mest etmeye yetiyordu. Seyirlik Rus 'istilası' en büyük darbeyi Direklererası'na vurdu. Artık burada geleneksel sanatlar dışında her şey vardı. Tombul kantocular, Şamranlar, Virjiniler, Amelyalar sessizce sahneyi terk ettiler. "Yemeğe salça, kadına kalça" sözü bayatladı. Bundan böyle şişman, kalçalı kadınlar Osman Hamdi'nin tablolarında tarih oldu. Ruslar Avrupai kadın tipini İstanbul'a getirdiler. Mütareke kadın modeli Ruslar'dan esinleniyordu. Yeni kadın sarışın, mavi gözlü, endamlı olmalıydı.

- Beyoğlu'nun geleceğinden endişeli misiniz?
- Hayır, aksine... Beyoğlu her geçen gün biraz daha güzelleşiyor. Daha geniş kesimlere hizmet veriyor. Şenleniyor; şenlendiriyor. Beyoğlu ayrı bir yaşam biçimi... Geleceğin Türkiyesi'ni belki Beyoğlu üzerinden okumak gerek. Çevresi dikenli tellerle örülü sitelerden kaçan insanlar, artık Beyoğlu'nda mesken tutuyorlar. Bence özgür insanlar ülkesi Beyoğlu...