kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dışişleri Bakanı Babacan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni ile görüştü.

Türk ve Yunan askeri ortak hareket edecek

Duygu GÜVENÇ/ Stelyo BERBERAKİS- ATİNA
Yunanistan'la Türkiye arasındaki yakınlaşma süreci yeniden başlıyor. Karamanlis 2008'in başında Ankara'ya gelecek. Türk ve Yunan askerleri ise ilk defa NATO çerçevesinde ortak birlik oluşturacak..
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Atina ziyaretinde ön plana çıkan en büyük gelişme, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Ankara'yı ziyaret edeceğinin teyit edilmesi oldu. Karamanlis, yarım asırdan sonra Ankara'yı resmen ziyaret eden ilk Yunan Başbakanı olacak. İki ülke arasında 1999 depremi ardından başlayan yakınlaşma süreci başta Kıbrıs sorunu olmak üzere sekteye uğrarken, seçimlerden zaferle çıkan iki hükümet, işbirliğine dün "yeni bir ruh" kazandırmaya karar verdi. Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, "Yeni döneme geçiyoruz. İkili ilişkilerimizde Kıbrıs dahil artık yeni bir dönemdir. Şimdi fırsatımız var ve bu fırsatı değerlendireceğiz" dedi. Babacan ise Türk ve Yunan diyaloğunun yeni bir boyut kazandığını belirtirken, "Problemlerin çözümü konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu gösterirsek işbirliği artacaktır" dedi. Bakoyanni ve Babacan 48 yıldır Atina'dan Türkiye'ye başbakan düzeyinde gerçekleşmeyen ziyaretin kısa süre içinde yapılacağını açıkladılar. Karamanlis'in ocak ayının ikinci yarısında Ankara'yı ziyaret edeceği belirtildi.

"TÜFEK OMZA" OLACAK
Bu arada Ege semalarında savaş uçaklarıyla burun buruna gelen Türk ve Yunan askerleri, Babacan ile Bakoyanni'nin Atina'da açıkladıkları yeni güven artırıcı önlemlerden sonra NATO bünyesinde ortak iki farklı birlik oluşturacaklar. NATO çerçevesinde barışı destekleme harekâtlarına katılmak üzere kara, deniz ve hava güçlerinden oluşan Birleşik Harekat Birliği oluşturulacak. NATO reaksiyon kuvvetine katılmak üzere de sadece kara unsurlarından oluşan kara birliği kurulacak. İki birliğin yapısı, komutanı, unsurları ve sayısı ise iki ülke kara, deniz ve hava kuvvet komutanlarının 2008'de yapacağı karşılıklı ziyaretlerle belirlenecek.

AB İÇİN TAM DESTEK
İki bakanın görüşmelerinde Türkiye'nin AB süreci de ele alındı. Bakoyanni, iki ülkenin yeni dönemde arzulanan ilişki düzeyine, "AB değerleriyle ulaşacağına" işaret ederken "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini istikrarlı bir şekilde destekliyoruz" dedi. Görüşmeler sırasında Türkiye'nin AB yükümlülüklerini yerine getirmesini ve bu çerçevede liman ve havaalanlarını Rum kesimine açmasını isteyen Yunanistan'a, Babacan AB'nin yükümlülüklerini anımsattı.