kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vizeyi Almanya verdi

NUR BATUR
DTP lideri Demirtaş'a yurtdışına çıkış vizesini Belçika ve İsveç "belgelerde tahrifat var" diyerek reddetti. Ancak Demirtaş, Alman Konsolosluğu'ndan Shengen vizesi aldı..
Askerlikten kaçmak için sahte çürük raporu aldığı iddiasıyla hakkında dava açılan Demokratik Toplum Partisi lideri Nurettin Demirtaş'ın yurtdışına çıkmak için önce Belçika ve İsveç'e vize başvurusu yapıp reddedildiği ancak daha sonra Almanya'dan vize aldığı ortaya çıktı. Demirtaş ilk vize başvurusunu ekim ayı sonunda Belçika Konsolosluğu'na yaptı. Konsolosluk, Demirtaş'ın verdiği belgeleri incelenmek üzere Brüksel'e gönderdi ancak gelen yanıt olumsuzdu. Belçika İçişleri Bakanlığı, Demirtaş'ın belgelerinin yeterli olmadığı hatta bazı belgelerde tahrifat yapıldığını saptayıp, vize başvurusunun reddedilmesini bildirdi. Demirtaş, daha sonra İsveç Konsolosluğu'na başvurdu.

ÜÇ İHTİMAL VAR
Konsolosluk, Demirtaş'ın vize başvurusunun Belçika tarafından reddedildiğini görünce, Schengen ülkeleri arasındaki anlaşmaya uyarak başvuruyu reddetti. Demirtaş'ın, daha sonra Alman Konsolosluğu'na başvurup Schengen vizesi aldığı saptandı. Alman Büyükelçiliği Basın Ateşeşi Klemens Zemptner, "bilgi güvenliği" gerekçesiyle bir açıklama yapmaktan kaçındı ancak Belçika ve İsveç konsolosluk yetkilileri, Nurettin Demirtaş'ın vize başvurusunun reddedildiğini doğruladılar. Adının kullanılmasını istemeyen bir AB ülkesi diplomatı Belçika ve İsveç'in reddettiği vize başvurusunun bir başka Schengen ülkesi tarafından kabul edilmesinin nedenini anlayamadığını söyledi. Ankara'da üç olasılık üzerinde duruluyor: 1- Demirtaş kayıp başvurusuyla yeni pasaport aldı ve Alman Konsolosluğu'na başvurdu. Konsolosluk başvuruların reddedildiğine ilişkin bir damgaya rastlamadığı için vize verdi. 2- Demirtaş, başvurularının reddedildiğini gösteren damgalı eski pasaportuyla Almanya Konsolosluğu'na başvurdu. Konsolosluk, ek belge istedi ve bunları yeterli bularak vize verdi. 3- Almanya, Belçika ve İsveç'in reddetmesine rağmen Demirtaş'ın yurtdışına çıkmasına imkân verdi. Sahte belgelerle çürük raporu hazırlanması ve edinilmesi ile ilgili soruşturma sonucunda 8 Kasım'da iddianame hazırlanmış ve 182 kişiye dava açılmıştı. İddianamede, Demirtaş'ın çürük raporu almak için sahte evrak düzenlemek ve kullanmak suçundan 2-5 arası hapsi istenmişti. DTP lideri, daha sonra Almanya Başkonsolosluğu'ndan vize alarak 18 Kasım'da Türkiye'den ayrıldı ve 25 Kasım olan biletindeki dönüş tarihini de iptal ettirdi.