kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: TSK yetkilendirildi

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sınırötesi operasyona ilişkin bir soru üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 28 Kasım 2007 itibariyle yetkilendirildiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 70 dakika süren görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, ''Almanya'dan teröristler iade edildi. Süreç böyle mi devam edecek yoksa tezkere kullanılacak mı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Biliyorsunuz 17 Ekim'de tezkereyi TBMM'den aldık. Bu karar üzerine ayın 24'ünde Genelkurmayımıza, daha önce Genelkurmay Başkanımızın da açıkladığı gibi talepleri ile alakalı yazımı yazdım. Buna karşın Genelkurmay Başkanlığımızın da 1 Kasım'da talepleri ile ilgili yazı bana geldi. Ve ardından 28 Kasım günü bizler de Bakanlar Kurulu kararımızı aldık ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla şu anda sınırötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yetkilendirilmiştir.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınırötesi operasyon konusunda yetkilendirildiğine ilişkin açıklaması üzerine yöneltilen ''Harekat emri olduğunu mu anlamalıyız?'' sorusuna, ''Arkadaşlar ifademe lütfen dikkat edin, saptırılmasın. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz 28 Kasım itibariyle yetkilendirilmiştir, çerçevesi o yetkinin çerisindedir'' karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı makamında ziyaret etti. Erdoğan, yaklaşık 70 dakika süren görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine ''Biliyorsunuz 17 Ekim'de tezkereyi TBMM'den aldık. Bu karar üzerine ayın 24'ünde Genelkurmayımıza, daha önce Genelkurmay Başkanımızın da açıkladığı gibi talepleri ile alakalı yazımı yazdım. Buna karşın Genelkurmay Başkanlığımızın da 1 Kasım'da talepleri ile ilgili yazı bana geldi. Ve ardından 28 Kasım günü bizler de Bakanlar Kurulu kararımızı aldık ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla şu anda sınırötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yetkilendirilmiştir'' diyen Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''Harekat emri olduğunu mu anlamalıyız?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:''Arkadaşlar ifademe lütfen dikkat edin, saptırılmasın. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz 28 Kasım itibariyle yetkilendirilmiştir. Çerçevesi o yetkinin içerisindedir''

ANLIK İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

''ABD Büyükelçisi'nin bir açıklaması oldu. Anlık istihbarat paylaşımının başladığı, sonuçlarının Türk yetkililer tarafından açıklanması gerektiğine yönelik. Buna ilişkin somut bir sonuç var mı?'' sorusu üzerine ise Başbakan Erdoğan, ''Biliyorsunuz, Amerika ziyaretimizde bu Sayın Başkan Bush'un da ifadesi. Daha önce bu anlık istihbarat paylaşımı ne yazık ki olmuyordu. Bunu kendilerine de ilettik. Kendileri de onu bize açıkça ifade etti. Paylaşım böyle bir hafta, onbeş gün, bir ay, dört ay sonra olmaz. Bu anlık olmalıdır. Bununla ilgili şu anda bir müşterek çalışma başlamış vaziyette. Bunların detayları anlatılmaz, konuşulmaz yapılır. Ama şu anda uyumlu mutabakat içerisinde bir çalışma olduğunu biliyorum'' diye konuştu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NİN KAHVALTISI

Erdoğan, bir gazetecinin ''ABD Büyükelçiliği'nin bir kahvaltısı söz konusu idi. Milletvekilleri sonunda katılmadılar'' sözleri üzerine, ''Birinciyi söylemiyorsunuz'' dedi. Gazetecinin ''İkinciyi söylüyorum. Acaba siz vekilleri bu yönde uyardınız mı?'' sorusuna karşılık Erdoğan, ''Katılmalarını uygun bulmadım'' diye konuştu.''ABD Büyükelçiliği'nin bu girişmelerini yadırgıyor musunuz?'' sorusuna da Erdoğan, ''Hayır onu aslında bizim yetkili kurullarımızda üst kurullarımızla görüşerek, o tür kahvaltılar yapılmış olsa çok daha isabetli olur. Belki biz de kendilerine kahvaltı verebiliriz. Çok daha rahat olur. Bizim büyükelçilerle bu noktada herhangi bir diyalog sıkıntımız zaten yok'' yanıtını verdi.

AA