kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye nükleerde hevesli, AB kararsız

MAHMUT SANCAK
Sabah nükleer santral ile ilgili sorularınızı yanıtlıyor

1- Nükleer atıkların insan ve çevre bakımından tehlikeleri nelerdir?

2- Orta büyüklükte bir santral yılda kaç ton nükleer atık üretiyor?

3- Nükleer enerji kullanan ülkeler bu atıklarla nasıl başa çıkıyor?

4- Santrallerin güvenli çalışması için ne tür önlemler alınıyor?

5- Dünyada en çok hangi tür nükleer santral kullanılıyor?

6- Nükleer enerji isteyen veya karşı olanların görüşleri nedir?

7- Enerji üretiminde nükleer santraller maliyet avantajı sağlıyor mu?

8- Türkiye'nin enerji ihtiyacı nükleer santralsiz çözülemez mi?

AB kullanmaktan vazgeçmek üzere olduğu nükleer enerji teknolojisini Rusya ile yaşadığı doğalgaz krizi nedeniyle yeniden gündemine aldı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Asya ülkeleri ise nükleer konusunda çok hevesli

Dünya üzerinde 32 ülke nükleer enerji kullanıyor. Halen faaliyette olan 443 nükleer santralde toplam 370 bin megavat elektrik enerjisi üretiliyor. Bu rakam toplam dünya elektrik enerji üretiminin yüzde 18'ine eşit. Ancak nükleer ile ilgili endişeler ülkelerin bu teknolojiye olan taleplerinin giderek azalmasına neden oluyor. Diğer yandan globalleşmenin etkisiyle ekonomileri hızla gelişen Asya ülkeleri enerji sorunlarını nükleer santrallerle çözmeyi planlıyor. AB kısa bir süre öncesine kadar nükleer enerjiden çıkış planları hazır. Ancak birliğin geçen yıl kış aylarında Rusya ile yaşadığı doğalgaz krizi, kartların yeniden karıştırılmasına neden oldu. Türkiye ise AB'nin kararsız kaldığı nükleer konusunda çok hevesli.

ASYA'NIN TERCİHİ NÜKLEER
Uzun yıllar en temiz ve en güvenli enerji üretim sistemi olarak algılanan nükleer santraller özellikle Çernobil felaketinin ardından yeni bir döneme girdi. İtalya, mevcut nükleer santrallerini kapatarak, elektrik üretiminde doğalgaz santrallerine ağırlık verdi. Almanya ve İngiltere gibi ülkeler ise nükleer santrallerini kapatmadı ancak yenisini de yapmadı. Ancak siyasi nedenlerle doğalgaz akışında yaşanan düzensizlik, AB ülkeleri arasındaki enerji üretimi konusunda politika değişimine neden oldu. Başta İsveç ve Almanya gibi daha önce nükleer santrallerini belirli bir takvim dahilinde kapatacağını açıklayan ülkeler bile fikir değişikliğine gitti. Bu ülkeler yeni nükleer santral inşasına girmese bile mevcut santrallerin kullanım sürelerini uzatma kararı aldı.

30 SANTRAL İNŞA HALİNDE
ABD ve Kanada'da bu süre 60 yıla kadar çıkarıldı. Başta Asya ülkeleri olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde ise nükleer santral yapımına hız verildi. Japonya'da 2, Rusya'da 5 ve Hindistan'da da 6 adet nükleer santral yapımına devam ediliyor. Ancak Batılı siyasiler nükleer santral konusunda geçici olarak alınan devam kararının genel bir karar olmadığını belirterek, temiz enerji üretimine geçilene kadar bu adımın bir ara formül olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor. 2006 yılı itibariyle nükleer enerji üretimi yüzde 1.4 oranında yükseldi. Dünya üzerinde enerji üreten 443 nükleer santral bulunuyor. Yaklaşık 30 santral ise henüz inşa halinde. Nükleer enerji kullanmayan ülkeler arasında Türkiye, Avustralya, Endonezya, Mısır ve Polonya gibi ülkeler bulunuyor. Ancak başta Türkiye olmak üzere Mısır ve Endonezya nükleer enerjiye geçiş konusunda harekete geçmiş durumda.
Haberin fotoğrafları