kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Bir yıla kadar barış sağlansın'

İsrail ve Filistin'in yedi yıl sonra ABD'de buluştuğu çözüm zirvesinde beklendiği gibi somut adım kararı çıkmadı. İki ülkenin lideri, müzakerelere başlama ve 2008 sonuna kadar barış sağlama kararlılığını ilan eden ortak metne izma attı. Başkan Bush 'İstikrar için artık barış zamanı' dedi..
Tahminler yanıltmadı. ABD'nin Annapolis kentindeki İsrail-Filistin zirvesinden somut çözüm adımı ya da kararı çıkmadı. Taraflar, "gelecekteki görüşmelerin temelini oluşturacak prensipler üzerinde anlaştıklarını, bu yola kendilerini adadıklarını" belirten bir anlaşmaya imza attı. İsrail ile yanyana yaşayan bir Filistin devleti kurulması için müzakerelere hemen başlayacaklarını, 2008 yılı sonuna kadar da barış sağlamayı umduklarını ilan etti. Ancak aralarında krize yol açan üç ana konu, Kudüs'ün durumu, mülteciler ve sınırlar konularına, değinilmedi.

'İSRAİL İŞGALE SON VERMELİ'
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Maryland eyaletinde buluşturan ABD Başkanı George W. Bush, "2008 yılı bitmeden anlaşmaya varmada kararlıyız" dedi. İsrail'in bütün dünyaya işgale son verdiğini göstermek zorunda olduğunu vurgulayan Bush, şöyle konuştu: "Senelerdir süren şiddeti durdurma kararı aldık. İsrail ve Filistin'in barış içinde yaşaması konusunda uzlaştık. Filistinli ve İsrailliler birbirini anlıyor. Bu da bağımsız ve demokratik bir Filistin devletinin kurulması anlamına geliyor..."

'AŞIRILARA MÜSAADE ETMEYİZ'
Annapolis'te bir anlaşmaya varmak için değil, bir müzakere sürecini başlatmak üzere bulunuyoruz. Müzakereleri başlatmak için doğru zaman. Ortadoğu'nun aşırılık yanlılarının elinde yok olup gitmesine izin veremeyiz. 1967'deki bu işgali sona erdirmeye kararlı olduklarını söylemek durumundalar. Filistinlilerin de müreffeh bir toplumda yaşama hakkını kabul etmeleri gerekiyor..." Arap ülkelerinin debu süreçte önemli rolü olduğunun altını çizen ABD lideri, "İsrail'e de ulaşmaları gerektiğini" belirtti.

'KOLAY OLSA ÇOKTAN OLURDU'
ABD Başkanı, Filistin devleti kurulmasına verdiği desteği bu konuşmasında da yineledi. Bir Filistin devletinin, Filistinlilere özgür, azimli ve onurlu bir yaşam şansı vereceğini vurguladı. Sözlerini "Böyle bir amaca ulaşmak kolay olmayacak. Eğer kolay olsaydı çok zaman önce olurdu. Görev Annapolis'te burada başlıyor. Bu sürecin başlangıcı, sonu değil. Daha yapılacak çok şey var. Zaman doğru. Amaç doğru. Ve eminim ki çok çaba sarfederek başarabilirler..." diye bitirdi.
Haberin fotoğrafları