kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlham Gencer devşirme bestelere savaş açtı!

MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN
İlham Gencer, 'Memleketim'den sonra 'Gençlik Marşı'na da savaş açtı. Gencer, devşirme olduğunu iddia ettiği bu iki bestenin itibarlarının iptali için dava açmaya hazırlanıyor ..
İlham Gencer ile eski eşi Ayten Alpman 'Memleketim' adlı şarkı için karşı karşıya geldi. Gencer, 'Memleketim'in bir Musevi şarkısından devşirme olduğu gerekçesiyle milli duygularımızı simgeleyemeyeceğini iddia etmişti. Alpman ise şarkının artık bir milli marş olduğunu belirtmişti. Gencer 'Gençlik Marşı'nın da milli marş statüsünden çıkartılmasını istiyor.

* Ayten Alpman ile 'Memleketim' için 33 yıldır süregelen bir kavganız var. Nedir bu kavganın dayanak noktası?
Ayten Alpman benim çocuklarımın annesidir. Kendisi benim hayal gördüğümü söylüyor ama benim hayallerim olmasaydı şimdi Ayten Alpman diye bir şarkıcı da olmayacaktı. Onu ben yetiştirdim. 15 yıl evli kaldık. Şimdi bana karşı büyük bir vefasızlık örneği sergiliyor. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra sanki büyük bir milli şarkı bulmuş gibi 'Memleketim'i kullandılar. Şarkının Museviler için bestelendiğini açıklamayarak Türk milletini kandırdılar. Ayten Alpman şimdi kendini milli şarkıcı sanıyor.

BİZİM BESTEMİZ DEĞİL
* 'Memleketim' bizim kendi şarkımızı gibi kabul gördü. Sizi rahatsız eden nedir burada?
83 yaşında 70 yıldır müzikle uğraşan biri olarak müziğin evrensel olduğunu sanıyorum en iyi ben bilirim. Benim derdim, bizim kendi bestecilerimiz varken neden milli marşlarımızın devşirme şarkılardan oluşturulduğu konusunda. O zaman bizim bestecilerimiz nasıl üretken olacaklar? Milli takımın sponsoru da reklam filmlerinde Cat Stevens'ın 'Lady d'Arbanville' şarkısının bestesini kullandı. Burcu Güneş, milli takım için bir marş besteledi ama hiç umursanmadı. Biliyorum ki Burcu'nun marşı yetkili kişilerce dinlenmedi bile. Yazık değil mi...

* 'Gençlik Marşı'nın milli marş olarak kabul görmesine aynı sebepten mi karşısınız?
'Gençlik Marşı', 'Tre Trallade Jambör' adında bir İsveç şarkısıdır. Hatta bu şarkı İsveç'in milli şarkılarından biri haline gelmiştir. Ama bu şarkının da kökeni yıllarca Türk milletinden saklandı. Ayrıca 'Sev Kardeşim'de bir Musevi şarkısıdır.

* 'Memleketim' ile 'Gençlik Marşı' için dava mı açacaksınız?
Bir avukat görevlendirdim. Kendisi bu iki şarkının itibarlarının iptali için hangi kuruma dava açılması gerektiği üzerine şu anda çalışıyor. Ben de 'Memleketim'in bestesinin Musevi, 'Gençlik Marşı'nın ise İsveç olduğunu gösteren belgeler topluyorum. Moyshe Nadir'in ve Felix Korling'in torunları eser sahibi oldukları gerekçesiyle bütün dünyadan telif topluyorlar. Türkiye'den de telif alıyorlar. Bunların tamamı yasal ve kayıtlı işlemler. Kısacası, bütün belgeler elimizin altında.
Haberin fotoğrafları