kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Osmanlı kara bir bulut mu?

Bir insanın çirkin olmadığını söylemek, o insan güzel anlamına gelmez. Biz de " Vahdettin hain değildi" diye yazarken, elbette "kusursuzdu " demek istemedik. Tekrarlayalım...1. Dünya Savaşı, uğradığımız mağlubiyetler ve Osmanlı'nın parçalanmasına yol açan Sevr anlaşması onun eseri değildi. Her hatayı, ihanet ile açıklayamayız.
Hakkında soruşturma açılan ve sonunda bir öğrenci adına öğretmeni tarafından yazıldığı belirlenen kompozisyonda neler anlatılıyordu, görebildiniz mi?
Lütfen okuyun:
"1299 yılında Söğüt ve çevresine inen küçük kara bulut, yavaş yavaş büyüdü ve tüm Balkanları sardı. Bu kara bulutun altında insanlar kendilerine olan saygılarını yitirip, bir kişi için çalıştılar. Elde ettikleri her şeyi bir haine verdiler. Sonucunda da, çoğu bu hainin emriyle öldü. İşte bu zamanlarda ne güneş doğmak, ne kuşlar ötmek, ne bulutlar dans etmek, ne de bayraklar dalgalanmak istedi. Bu kara bulut ve onun doğurdukları, 1918 yılına kadar sürdü ve 1918'den sonra yavaş yavaş dağılmaya başladı. Çünkü, gerçek parlayışını bile unutan bu güneşe yardımcı biri geldi. Bu yardımcı Mustafa Kemal'di. O, bu kara bulutları yavaş yavaş dağıtacaktı. 1. Dünya Savaşı ile başlayan çalışmalarında , o haini kaçırttı ve büyük kara bulutu da 1923 yılında 'Cumhuriyet' i ilan ederek dağıttı; hem de bir daha geri gelmemek üzere..."
Sadece Vahdettin'i değil, bütün padişahları hain, Osmanlı'yı da "kara bulut" olarak nitelendiren bir zihniyet karşısında elbette "Ecdada saygı" talep edeceğiz. Böyle öğretmenleri gördükçe, müfredatta köklü bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu idrak ediyoruz.
İlgilisine : Şahbaba (Murat Bardakçı) ve Son Padişah Vahdettin (Yılmaz Çetiner)