kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cinsel ilişkiye girince başım çok ağrıyor!

Dr. Metin Okucu
16.11.2007
* Cinsel ilişki sırasında şiddetli baş ağrılarım oluyor. Artık korkmaya başladım. Acaba beynimde bir hasar mı oluştu? Cemile K./KÜTAHYA

Cinsel ilişki ve baş ağrısı espri gibi gelse de, bunu yaşayanlar için hiç de komik olmayabilir. Seks ve özellikle orgazm baş ağrısı yapabilir. İlginç olan, aynı cinsel tekniklerle dahi, ağrının sadece ara sıra ortaya çıkması ve mastürbasyon ile de tekrarlamasıdır. Cinsel ilişki ve baş ağrısı herkeste olabilir. En sık 20'li yaşlarda ve 35-45 yaş arasında görülür. Erkeklerde 3 kat daha fazladır. Migren veya gerilim, baş ağrısı çekenlerde daha sık ortaya çıkar. Bazı kişilerde tek tip ağrı olurken, diğerleri tümünün bir karışımını tecrübe edebilirler. Yavaş yavaş başlayan ve giderek artan baş ağrıları, orgazmla birlikte şiddetli ve patlayıcı bir hal alır. İşte cinsel ilişkiyle birlikte gelişen baş ağrılarına ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

10 DAKİKA SÜRER
* Neden baş ağrısı olur? Cinsel ilişki birden fazla şekilde ağrıya neden olur. Orgazm sırasında ani ve şiddetli bir ağrı başlar. Bu, tıpkı migrende de olduğu gibi, beyindeki küçük damarların büzülmesindendir. Genellikle 10 dakika içinde geçer. Zonklayıcı veya bıçak tarzında olabilir. Bazı kişilerde ise, ilişki sırasında heyecan arttıkça başın arkasında, kramp tarzında sıkıştırıcı bir ağrı olur. Bu genellikle ense kaslarının gerilmesinden kaynaklanır. Eğer migren hastasıysanız, cinsel ilişki sonrasında migren ağrılarınız başlayabilir. Ama ilişki sırasında olmaz. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da baş ağrısı oluşabilir. Doğum kontrol hapları ve soğuk algınlığı ilaçları da baş ağrısına neden olabilir. Ağrıların ilişki sırasında harcanan eforla ilgisi yoktur.

KENDİLİĞİNDEN GEÇER
Bu tür ağrılar genellikle bir sağlık sorununa işaret etmez. Bu yüzden yersiz bir korkuya kapılmanıza gerek yoktur. Ancak, kişide ilk kez ve sadece ilişkiyle şiddetli bir ağrı olursa, bir nöroloğa görünmekte zarar yoktur. Beyindeki bir damar tıkanıklığı veya kanama gözden kaçırılmamalıdır. Doktorunuz sizden bir tomografi veya MR isteyebilir.

* Nasıl tedavi edilir? Ağrı genellikle kendi kendine geçer. Uzarsa basit ağrı kesiciler alabilirsiniz. Eğer sık sık oluyorsa, doktorunuz size ilişki öncesinde alınan, önleyici ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Sadece ensede veya başın arkasında ağrı oluyorsa, boyun kaslarınızı gevşetecek hareketler ya da masaj işe yarayabilir. Cinsel faaliyeti, heyecanı yavaş yavaş arttırmak da faydalı olabilir. Stresli dönemlerde, rahatsız pozisyonlarda veya kısa aralarla birden fazla kez ilişkiye girildiğinde de ağrılar ortaya çıkabilir. Bu durumlardan kaçınmanız işe yarayacaktır.