kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABD'li Bakan Bodman, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türk- Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenen çalışma yemeğinde Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk ile bir görüşme yaptı.

'İnsaf diye bir şey var petrol 100 dolar olmaz'

Enerji Bakanı Hilmi Güler 100 dolara dayanan petrol fiyatları için "Bu yükselişi açıklayacak bir gerekçe yok. Tüketenler de üretenler de zararda. Sosyal boyutunu düşünmek lazım" dedi..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ham petrol fiyatlarının 20 dolarlardan 100 dolar seviyesine çıkmasını açıklayacak bir unsur bulunmadığını belirterek, "Bunun bu kadar kontrolsüz gitmesi dikkat çekici. Sadece tüketenler için değil, üretenler için de bu sorun olabilir. Bunun sosyal boyutunu da düşünmek lazım. İnsaf sınırı diye bir ifade var. Bu bir sosyal sorumluluk" dedi. Enerji Bakanı Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 7. Enerji Arenası'nda yaptığı konuşmada, kontrolsüz şekilde artan petrol fiyatlarının çevre kirliliği kadar önem taşıyan bir dizi ekonomik ve sosyal sorunu tetikleyebileceğini söyledi.

BU 'KAYBET KAYBET' OLDU
Petrolde yaşanan fiyat artışlarının tüm sektörler tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Güler, fiyatların böyle devam etmesinin sadece kazananlar için değil kaybedenler için de dikkate alınması gereken bir konu haline geldiğini kaydetti. Güler, "Dolayısıyla bu 'kazan kazan'dan, 'kaybet kaybet' şekline dönüşebilir. Bu kurguyu oluşturanların, unsurları da çok iyi analiz etmesi gerekir. Bunların sosyal sonuçları kayıplara neden olabilir. Onun için buna bir 'dur' demek gerekiyor. Bunun bir üst limitinin olması lazım" dedi. Güler, fiyatların maliyetleri oluşturan unsurlardan bağımsız olarak, kontrolsüz bir şekilde artıyor olmasının bütçe kirliliğine de neden olduğuna dikkat çekerek, "Ama bizde değil, bizim için bir sorun yok. Biz kuvvetli bir ekonomiyiz. Ama bütün dünyayı göz önüne alırsanız çevre kirliliğinden hep bahsediliyor ancak bunun da ele alınması lazım" diye konuştu.