kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Saçlarımın dökülmesini nasıl engelleyebilirim?

Dr. Metin Okucu
13.11.2007
Banyo yaptıktan veya saçlarımı fırçaladıktan sonra çok miktarda saçım dökülüyor. 30 yaşındayım ve kel olmak üzereyim. Ne yapabilirim? Ali P./Antalya

Saç dökülmesi kadın erkek herkes için en büyük sıkıntı nedenlerinden biridir. Saç tellerinin dökülmeden önce ömürleri 5 yıldır. Ama kaşlarımız sadece 3 ay yaşar. Her saç teli ayda yaklaşık 1 cm uzar. Her gün bir miktar saç dökülmesi normaldir. Eğer duş aldıktan sonra her seferinde küvette bol miktarda saç görürseniz, sakın kel olduğunuzu zannetmeyin. Günde 50-100 tane saç telinin dökülmesi çok normaldir. Konu saç dökülmesi olduğunda, akla gelen bazı sorular vardır. Bu soruların yanıtlarını bilerek hareket etmek, bu sorunla mücadelede size yardımcı olacaktır...

ÖNCE NEDENİNİ BULUN
* Saç dökülmesine neler neden olur? Ağır bir hastalık veya ameliyattan 2-3 ay sonra saçlarınız aniden dökülmeye başlayabilir. Bunun nedeni geçirdiğiniz stresli dönemdir ve bu durum geçicidir. Hormonal sorunlar da saçların dökülmesine yol açabilir. Guatr hastalıklarında da saç dökülmeleri olur. Bunlar da tedaviyle düzelir. Öte yandan birçok kadın, doğum yaptıktan 3 ay sonra saçlarının dökülmeye başlamasından dert yanar. Bu da geçici bir durumdur. Kanser ilaçları, doğum kontrol hapları, antidepresanlar ve fazla A vitamini de saç dökülmesi yapar. İlaçlar kesildiğinde saçlar yeniden çıkar. Saç derisinin mantar gibi iltihapları veya şeker gibi hastalıklar da dökülmelere neden olabilir. Bu yüzden beklenmeyen saç dökülmesi hallerinde, bu durumun altında başka sorunların yatıp yatmadığı araştırılmalıdır.

* Erkek tipi kellik nedir? Bu kalıcı bir durumdur ve erkeklerde saç dökülmesine yol açan başlıca durumdur. Genellikle kalıtsaldır. Ne kadar erken yaşta başlarsa, o kadar fazla olur. Alındaki saç çizgisinden başlar ve kafanın tepesinde genişler. Kadın tipi kellik ise, saçın yaygın olarak seyrelmesi anlamına gelir.

* Tedavisi var mıdır? Nedenine göre vardır. Eğer bunu kullandığınız ilaç yapıyorsa, kesilince düzelir. Bir enfeksiyon veya hormon hastalığı var ise, bunların tedavisi ile geçecektir. Nedeni bilinmeyen erkek ve kadın tipi dökülmeleri yavaşlatmak için bazı ilaçlar mevcuttur. Ancak bunlar doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Faydaları 6 ay sonra ortaya çıkar. Bu yüzden sabırlı olmalısınız. Önlem ve tedaviler işe yaramazsa, son çare olarak saç ekimi, suni saç veya peruklar kullanılabilir. Bu yöntemlerin modern uygulamaları başarılı sonuçlar vermektedir.

RİSK HEP VAR
* Şampuanların ya da kremlerin saç çıkarıcı etkisi var mıdır? Saç dökülmesi hakkında etraftan duyduğumuz şeylerin birçoğu doğru değildir. Bunların başında şampuanların ve kremlerin saç çıkarıcı etkisi olduğu gelir. Oysa bu tür ürünlerin ne saç çıkarıcı, ne de saçı güçlendirici bir etkileri yoktur. Çok sıkı at kuyrukları veya sıcak bigudiler saçları döker. Çok sık ve sert fırçalamak saçları kuvvetlendirmez, tam tersine dökülmeyi artırır. Sık sık yıkamakla saç dökülmez. Saç kurutucular veya sıcak fırçalar da dökülmeyi arttırır. Saç boyası, perma veya spreylerin ise zararı yoktur. Ayrıca babanızın çok saçının olması, sizin kel olmayacağınız anlamına gelmez.