kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tarık Akan

Kars'ta hava soğuk ama sıcak bir gündem var

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
Siz bakmayın memleketin uzağına düştüğüne... Kar, buz, yağmur bu kez engel değil; çünkü şimdilerde Türkiye'nin en soğuk kentlerinden Kars'ta sıcak bir sinema gündemi var. Ne de olsa burası '13. Avrupa Gezici Filmler Festivali'ni ikinci durağı... Şimdilerde festival kapsamındaki '2. Uluslararası Altın Kaz Yarışması' da kente ayrı bir 'şenlik' havası katıyor. 2 Kasım'da Ankara'da başlayan nam-ı diğer 'Gezici Festival', Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kars Belediyesi, Statoil ve Akman Holding'in destekleriyle yola çıktı. Avrupa'nın dört bir yanından gelen sinemacıları biraraya getirdi. Kars'ın genelinde, metrekareye kaç misafir düşer bilinmez ama bu günlerde Zeki Demirkubuz, Şener Şen, Uğur Yücel, Tayfun Pirselimoğlu, Cem Yılmaz, Reis Çelik, Serra Yılmaz ve Kenan İmirzalıoğlu gibi isimler yolunu Kars'a düşürdü. Sinemacı konukların saatler süren meşakkatli yolculuğunun en büyük ödülü ise Kars'a ulaşmak, 'Avrupa Gezici Filmler Festivali'nin kente taşıdığı sinema ortamını paylaşmak oldu.

Karları beklerken...
Gelelim ortamımıza... Konakladığımız mütevazı otelin lobisinde starlarla öğrenciler birarada bulunuyor. Teklife hacet yok, herkes hemen kaynaşıyor. Türkçe, Yunanca, Fransızca ve İsveç dilleri havada dolaşıyor, olmadı ortak dil İngilizce'de buluşuluyor. Kars bu ya; film karesi misali anlar hiç eksik değil! Ani harabelerinin ıssızlığında gezinirken bir pikaba atlayan sinemasever Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, konuklarına mandalina, su ve kek yetiştiriyor. Orhan Pamuk'un 'Kar' romanından kısa filmler çekmek üzere kente gelen Avrupalı öğrenciler arada rol verdikleri yerel halkla gayet güzel anlaşıyor. Bu çekimler tamamlanıp, montajlanacak ve festival bitmeden hep birlikte izleyeceğiz.

'Yol'un bitmeyen öyküsü
Bu arada Avrupa Sineması'ndan yeni filmler, Antonioni'den sinema tarihine mal olmuş klasikler, panel ve seminerlerle program çok engin... Program içinde yer alan 'Yol' filminin gündemi de içerikli. Altın Palmiyeli 'Yol' filminin kurguda kullanılmayan bölümlerini gün ışığına çıkaran Ankara Sinema Derneği, bu görüntüleri, '13. Avrupa Filmleri Festivali' kapsamında önce Ankara'da sonra da Kars'ta sundu. Hasan Bülent Kahraman moderatörlüğünde düzenlenen panele filmin başrol oyuncusu Tarık Akan, yönetmen yardımcısı Muzaffer Hiçdurmaz, İsviçreli yapımcısı Donat Kreusch ve kurgucusu Elizabeth Waelchli katıldı. Konuklar sahneleri değerlendirirken, çekim aşamasından anılar da hatırlandı. Kreusch'ün, filmi Şerif Gören'den ziyade Yılmaz Güney'e mal etmesine sinemacılarımızdan itiraz geldi. Sonuçta Tarık Akan 'Yol' ve 'Sürü' söz konusu olduğunda Zeki Ökten ile Şerif Gören'in adlarını anmak gerektiğini vurguladı.