kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye'de

Yeni Haber
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Türkiye'nin görüşlerine önem verdiklerini belirtirken "Türkiye'nin söyleyeceklerini dinleyeceğiz. Türkiye'nin Cumhurbaşkanının, Başbakanının deneyimlerinden yararlanacağız" ifadesini kullandı.

Şimon Peres, NTV ile yaptığı söyleşide Türkiye'nin temaslarına verdiği önemi vurgularken Ankara'da sadece konuşmak için değil aynı zamanda dinlemek için bulunacağını belirterek, "Türkiye'nin söyleyeceklerini dinleyeceğiz. Türkiye'nin Cumhurbaşkanının, Başbakanının deneyimlerinden yararlanacağız" dedi.

Peres, Türkiye'nin kaçırılan İsrailli askerler konusunda "arabuluculuk" rolü oynayabileceğini de söyledi.

PKK-HAMAS KARŞILAMASI

Gazze Şeridindeki halkın yaşadığı zorluklara ilişkin bir soru üzerine Peres, Hamas'ın şiddete son vermesi halinde halkın zorluk çekmeyeceğini savundu. Peres "Sizin için PKK'yı anlamak ne kadar zor ise, bizim için Hamas'ı anlamak o kadar zordur" dedi.

Dünyanın, terörü destekleyenler ile teröre karşı olanlar olmak üzere iki kampa ayrıldığını ifade eden Peres, "Terör, Türkiye'ye, İsrail'e veya Fransa'ya karşı olmuş fark etmez. Tutumuz çok net. Biz ise, her şekilde, her niyetle ve her yerde yapılan terörü kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin olası bir askeri operasyona ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Peres, aslında operasyona değil, operasyonun niyetine bakmak gerektiğini belirterek "Türkiye'nin terörü sona erdirme niyeti kabul edilebilir" dedi.

YAKIT TANKLARINI ORAYA RÜZGAR MI TAŞIDI?

Şimon Peres, Suriye'ye operasyon yapan İsrail savaş uçaklarının Türkiye'ye düşürdükleri yakıt tankına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de "Yakıt tanklarını oraya rüzgar mı taşıdı? Bilmiyoruz. Rüzgarı suçlayamayız. Ama yine Başbakanımız bu konuda özür dileme kararını aldı" dedi. Peres şöyle devam etti:

"İsrail'in hiçbir askeri amaçla Türkiye'nin topraklarını kullanma niyetinin olmadığını açık bir şekilde ettik. Biz Türkiye'nin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz. Bugüne kadar bunları ihlal etmediğimiz gibi bundan sonra da ihlal etmeyeceğiz."

(ANKA)