kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kral diyette yarı aç geziyor

Bülent AYDEMİR / ANKARA
Sağlık sorunu nedeniyle diyet yapan Suudi Kral, günde 150 gr. et yiyebiliyor. 4 çeşit pilavdan ancak 2'sini yeme izni olan Kral'ın mönüsü sebze ve meyve ağırlıklı..
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın dün Swissotel'de gerçekleşen görüşmeleri, Kral'ın isteği üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımıyla üçlü zirveye dönüştü. Görüşme sonrası Türkiye'den ayrılan Kral'ı, Erdoğan uçağına kadar uğurladı. Üst düzey kaynaklar, Suudi Arabistan Kralı'nın 40 yıl aradan sonra 1 yıl içinde ikinci kez Türkiye'ye gelmesini ve görüşmelerin seyrini, "Bundan sonra Ankara-Riyad arası yoğun trafiğe alışın" diye özetledi. Görüşmelerde, Suudi Arabistan'ın gurbetçi Türkler için ayırdığı hac kontenjanının artırılması, önümüzdeki 10 yıl içinde otoyol, köprü, demiryolu gibi alt yapı projelerine 20 milyar dolarlık kaynak ayıran Suudi Arabistan'da Türk firmalarının yatırım yapmaları, Suudi firmaların Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaları için karşılıklı olarak teşvik edilmesi, bunun için karşılaşılan engellerin ortadan kaldırılması gibi konular ele alındı. Görüşmelerin ardından liderlerin nezaretinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud Al Faisal arasında; terörle mücadelede işbirliğinin ve karşılıklı yatırımların artırılması amacıyla ortak deklarasyon imzalandı.

YARI AÇ, YARI TOK
10 uçak dolusu ekibiyle gelen Suudi Arabistan Kralı'nın uyguladığı diyetin ayrıntılarına ise SABAH ulaştı. 84 yaşındaki Kral, Ankara'ya Dominic adlı Fransız baş aşçısının yanı sıra 6 aşçı yardımcısı, 1 de çeşnicibaşı ile birlikte geldi. Sağlık sorunları nedeniyle diyet uygulayan Kral'ın mönüsünde şunlar bulunuyor:

* Et yemeyi çok seven Kral Abdullah'ın diyetten sonra günlük et tüketimi günde 150 gramı geçmiyor.

* Kral için aşçıları her gün 2'si safranlı olmak üzere 4 çeşit pilav hazırlıyor. Ancak Kral bu pilavlardan ancak 2'sini yiyebiliyor. Pilavlarda özel pirinç ve yağ kullanılıyor.

* Diyetten sonra sebze ve meyve tüketimini artıran Kral'ın mönüsünde salata ve meyve ağırlıklı olarak yer alıyor.