kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Filistin devletini kuruyoruz

İLİŞKİLİ HABERLER
Filistin devletini kuruyoruz
* Ömrünüzü barışa adadınız ama gelinen noktada yine Filistinliler arasında iç savaş yaşandı. Daha fazla kan akmıyor mu? Tabii ki, zorluklarla karşılaşıyoruz. Ama ben müzakereleri krizlerle değil fırsatlarla yargılarım. Barış projeleri krizlere yol açsa da büyük fırsatlar da doğurur. Değişmek için krizleri göğüslersiniz. Filistin devletinin kurulması da değişimdir.

* Ama bu koşullarda Filistin devleti nasıl kurulacak? Bakın Filistin devletinin kurulmasıyla sınırlar değişecek. Siyaset sınırlarla ilgilidir ama ekonomi ilişkilerle ilgilidir. Kötü ilişkileriniz olursa, sınırları çizmek zordur. Türkiye, ekonominin yapılandırılmasına katılmaya hazır. Türk ve İsrail sanayicileri, Batı Şeria'da Sanayi Parkını kuruyorlar. Yüz kişiye iş imkânı yaratılacak. Bu, Abbas'ın konumunu güçlendirecek. İnsanların, barışın dokulabilecekleri bir şey olduğunu hissetmeleri gerekiyor. Bu da ancak ekonomiyle olur. Bu da düşündüğümüzden daha uzun sürebilir.

* Ama çok sancılı olmuyor mu? Evet, ama yola çıktık . Zorlukları aşmalıyız. Türkiye'nin barış için bize katılmasından büyük mutluluk duyuyorum. Tabii ki, zorluklarımız var. İran, Hizbullah, Hamas gibi. İran bölgede egemenlik kurmaya çalışıyor. Ahmedinecad otoriter halifelik kurma peşinde. İran'ın başarısı felaket olur.

* Daha fazla kan akarken nasıl bu kadar iyimser olabiliyorsunuz? Kan dökülmesi barışı zorlaştırıyor ama kan dökülse de barış süreci ilerler. Biz her şeye rağmen barışın kurulabileceğini göstermeliyiz.