kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni Kürt açılımı Kuzey Irak'a yönelik

ANKARA
Askeri mücadeleden vazgeçilemeyeceğini belirten Baykal, "PKK ile iletişimdeki topluma yönelik öneriler yapıyorum. PKK'yı orada yalnızlaştırmak gerek" dedi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, SABAH'ın manşetten duyurduğu "Kürt açılımı"na açıklık getirirken terörle askeri mücadeleden vazgeçmenin mümkün olmadığını vurguladı ve "Ancak sadece sınır ötesi operasyonlarla sorunun çözülemeyeceği görülüyor. Askeri önlemleri bütünleyen, destekleyen başka önlemler de alınmalı" dedi. Kuzey Irak'a yönelik uzun süreli çalışma yapılmasını isteyen Baykal, "PKK'nın içinde yaşadığı, PKK ile iletişim içinde olan topluma yönelik öneriler yapıyorum. PKK'yı orada yalnızlaştırmak gerekiyor" dedi. CHP Genel Başkanı basın toplantısında, şu mesajları verdi:

* 1999'da PKK karargâhı Suriye'deydi. O zaman da yurtdışından destekleniyordu. Suriye yönetimi bunu kabul etmiyordu. Yurtdışı desteği o zaman kaldırıldı. Şimdi durum değişti. Yine yurtdışı desteği var. O günkü kararlılığın tekrarlanması gerekiyor.

* PKK, K. Irak'ta olduğu sürece askeri müdahale söz konusu olacaktır. Sorunun sadece askeri operasyonlarla çözülemeyeceği görülüyor, destekleyen önlemler alınmalı.

* Askeri müdahale uluslararası camiada da artık kabul görüyor. Gelin bunun ötesini de düşünelim.

* Türkiye dışından PKK'ya yönelik desteği düşünerek, o desteği ortadan kaldırmak için öneri yapıyorum. PKK'nın içinde yaşadığı, PKK ile iletişim içinde olan topluma yönelik öneriler yapıyorum. PKK'yı orada yalnızlaştırmak gerekiyor.10, 20, 30 yıl sonrası için çalışma yapılmalı. Baykal, K. Irak önerilerini ise şöyle sıraladı:

1- K. Irak'taki Kürt, Arap, Sünni, Şii, Türkmen kökenli gençlere el uzatalım. ODTÜ, İTÜ'ye yerleştirelim. Bu insanlar ileride yönetici konumuna gelecekler.

2- Bölgeye değişik dillerde Türkiye'nin sistematik, bilinen görüşlerini aktaracak televizyon yayıncılığı yapılmalı.

3- Irak su tehdidi ile karşı karşıya. Türkiye o bölgenin su ihtiyacına karşılık verecek olanaklara sahip. Türkiye Ilısu'yu tamamlamalıdır.

4- Habur işliyor. Ovaköy'ü de açalım. İşi çoğaltalım, azaltmayalım. Baykal, genel afla ilgili bir soruyu, "Türkiye henüz o aşamada değil. Bir taraftan şehit vereceğiz, bir taraftan da af konuşacağız. Böyle şey olmaz" diye yanıtladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de Baykal'ın önerilerinin yeni olmadığını belirterek, "Bu af istiyoruz anlamına kesinlikle gelmez. Eve Dönüş Yasası'na itirazımızdan vazgeçmiş değiliz. Politikalarımız devam ediyor" dedi.