kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ramazan ayı boyunca çürüklere dikkat

28.09.2007
Oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ağız ve diş sağlığı. Uzmanlara göre çürükleri ve kokuyu engellemek için anti bakteriyel gargara veya ağız spreyi kullanılmalı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ramazan ayı boyunca çürüklere dikkat
Ağız ve dişler, düzenli olarak kontrol edilmesi gereken yerlerimiz arasında. Uzmanlara göre düzenli fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yanı sıra en az altı ayda bir diş hekimine görünmek gerekiyor. Bunun yanı sıra bazı dönemlerde ağız ve diş sağlığı daha da önem kazanıyor. Ramazan ayı da bunlardan biri. Oruç tutarken, pek çok kişi dişini fırçalamadığı için sahurdan iftara kadar olan uzun sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerini de artırabiliyor.

KOKUNUN SEBEPLERİ
Oruç tutarken ağız bakımına her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Estetik Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu'nun oruç tutanlar için önerileri var. Öncelikle Kışlaoğlu, iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini belirtiyor: "Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Ayrıca Ramazan'da ağız antiseptiği kullanabilirsiniz. İftar ve sahurdan hemen sonra ağızda asit oranı arttığı için bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşur. Bu nedenle diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanılması önemlidir. Bunun yanı sıra anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi de kullanılabilir. Hiçbiri olmazsa tuzlu su ile gargara yapılabilir." Oruçluyken yaşanan en büyük sorunlardan biri ağız kokusu. Dr. Kışlaoğlu'nun açıklamalarına göre ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmıyor. Dişeti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabiliyor. Ancak ağız bakımı iyi bir şekilde yapılırsa ağızdaki kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olduğunu söyleyen Kışlaoğlu, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca üreyebildiğini vurguluyor. Kışlaoğlu, bakterilerin ağızda asitlenmeye yol açtığını, bunun da diş çürüklerine neden olduğunu söylüyor.
Haberin fotoğrafları