kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Özerkliğe kongre onayı

Hazal ATEŞ ANKARA
DTP İkinci Olağanüstü Kongresi'nde, tartışmalara yol açan "demokratik özerklik" modeli onaylandı. Genel başkanlığa ise Nurettin Demirtaş seçildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Özerkliğe kongre onayı
DTP, 2. Olağanüstü Kongresi, Diyarbakır kongresinde yayımlanan bildiride yer alan ve eleştirilere hedef olan "demokratik özerklik" talebinin ortaya konduğu Siyasi Tutum Belgesi oybirliğiyle destek verdi. Bu onayla "demokratik özerklik" parti tüzüğüne girdi. 878 delegenin katıldığı kongrede, Ahmet Türk'ün yerine genel başkanlığa, genel başkanvekilliğini yürüten Nurettin Demirtaş oyların büyük bölümünü alarak seçildi. Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan da kongreye katılmamasına karşın PM üyeliğine seçildi.

'LİNÇ KAMPANYASI'
Nurettin Demirtaş konuşmasında, Başbakan Erdoğan'ı DTP'yi hedef göstermekle suçladı ve "Yanlış bir kıvılcımın vebalini kimse kaldıramaz. Linç kampanyasının sonunu kimse kestiremez" dedi. Demirtaş, "8 askerin dramının partimizin diplomatik, insani çabalarıyla mutluluğa dönüşmesine karşı refleks ortaya çıkmıştır. Bu zihniyet insanlığın bittiği son noktayı göstermektedir" diye konuşan Demirtaş, Türkiye'deki "sol partilerin bir araya geleceği çatı partisi" önerdi. Aysel Tuğluk ise Kürt sorununa federasyon, eyalet gibi kavramlara dayalı çözümlerle değil, demokratik birlik modeliyle çözüm bulunabileceğini söyledi.

MODEL NE DİYOR?
Demokratik özerklik" modelinde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi öngörülüyor. Kültürel farklılıkların özgürce ifade edilebildiği meclis sistemi esas alınıyor. Buna göre, dış işleri, maliye, savunma merkezi yönetim tarafından yürütülecek, emniyet, adalet hizmetleri, eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmetler yerel yönetimlere devredilecek.