kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kitap dünyasının ilk Türk 'penguen'i

Kaya GENÇ
28.09.2007
Dünyanın en büyük ve prestijli yayınevlerinden Penguin, Mehmet Murat Somer'in polisiye kitaplarını Amerika'da yayımlayacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kitap dünyasının ilk Türk 'penguen'i
Yarattığı kendine has dedektif kahramanlarıyla ilgi çeken yazar Mehmet Murat Somer'in romanları, İngilizce olarak da yayımlanacak. Somer'in Hop-Çiki-Yaya Polisiyeleri dizisinin ilk bölümü, Amerika Birleşik Devletleri'nde dünyanın en büyük yayınevlerinden Penguin, Britanya'da ise Serpent's Tail tarafından yayına hazırlanıyor. Daha önce 'imprint' tabir edilen yan yayın kuruluşlarından Viking vasıtasıyla Penguin, Elif Şafak'ın Baba ve Piç kitabını Kuzey Amerika'da yayımlamıştı. Mehmet Murat Somer ise bizzat Penguin etiketiyle kitapları basılan ilk Türk yazarı olacak.

EDEBİYATÇILARI ŞAŞIRTTI
Romanları Türkiye'de Merkez Kitaplar tarafından yayımlanan Mehmet Murat Somer, 1959 yılında Ankara'da doğdu. ODTÜ'de mühendislik eğitimi aldıktan sonra bankacı ve mühendis olarak çalışan Somer, 1994 yılından sonra pek çok büyük şirkette yönetim ve bireysel gelişim dersleri verdi. Müzik eleştirmenliği, senaristlik, gazete yazarlığı gibi işlerden sonra, Somer Peygamber Cinayetleri: Bir Hop-Çiki-Ya-Ya Polisiyesi isimli bir polisiye kitap yazarak 2003 yılında yayın dünyasını şaşırttı. Kitabın dedektif kahramanı, iyi eğitim almış, sevimli, kültürlü, yakışıklı, Uzakdoğu sporlarına vakıf bir travestiydi. Daha sonra Buse Cinayeti, Jigolo Cinayeti, Peruklu Cinayetler, Huzur Cinayetleri, Ajda'nın Elmasları gibi kitapları yayımlanan Somer'in Deniz ve Mehtap Cinayeti kitabı yıl sonunda piyasaya çıkacak. Somer, sergilediği herhangi bir siyasi ideolojiye bağlı olmayan, eğlenceli, tuhaf, şaşırtıcı yazar görüntüsüyle edebiyat dünyasını şaşırtmış, ustalıkla kullandığı polisiye edebiyat teknikleriyle eleştirmenlerin beğenisini kazanmıştı. Yazar Perihan Mağden, Somer'in kitaplarının 'limonata profiterol lezzetinde' olduğunu yazmış, Somer de kendini 'radikal, marjinal ve hafif uç' bir yazar olarak tanımlamıştı.