kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sahurda hep aynı şeyleri yemekten sıkılanlar için öneriler

28.09.2007
Günlük öğün sayısının azaldığı Ramazan ayında, özellikle sağlığınızı, vücudunuzun ve yavaşlayan metabolizmanızın dengesini koruyabilmek için, ana ve ara öğünleri yine atlamadan tüketmeye çalışmak gerekiyor. Kahvaltı, diyetisyenlerin alışkanlık haline gelmesi için önemle vurguladığı günün en önemli öğünü. Ramazan ayında ise sahur, kahvaltı yerine geçiyor. Bu nedenle de çok önemli. Diyet Formula diyetisyeni E. Yasemin Batmaca Ramazan'da sağlıklı beslenebilmenin sadece iftardan değil ibaret olmadığını, sahurda itibaren beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin sahurda neler yenmesi gerektiğini şöyle özetliyor:

* Sahurda kahvaltı yapmak, en çok tercih edilen yemek çeşitlerinden. Tam tahıllı ekmek, peynir, zeytin mutlaka sahur sofrasında yer almalı. Eğer şeker hastalığı yoksa aşırı tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal veya pekmez de yenilebilir. Bunun yanı sıra domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşillikler tüketilebilir. Bu kahvaltı karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içeriyor.

* Tahıllı ekmekli tost veya sandviç, tercihen prebiyotik yoğurt, bol salata veya sebze içeren bir öğün de yine doyurucu ve sindirimi kolay olacaktır.

* Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlı/yağsız yoğurttan oluşan bir mönü de posa içerdiği için doyurucu olabilir.

* Karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrekler veya müsliler, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek gibi ürünler) ile aşırı miktarda olmayan meyve tüketilebilir.

* Ramazana özel besinlerin başında gelen pidenin orta boyunun sekizde birlik bir dilimi, bir dilim ekmek yerine geçer. Ve büyüklükte bir pide parçası yemenin problem yaratmayacağını söylemek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, pidenin genelde beyaz unla yapıldığı için esmer ekmeğe göre kan şekerini, daha hızlı yükselttiğidir.
Haberin fotoğrafları