kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül: Ermenistan Türkiye'ye karşı hasmane davranışlar içinde

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ermenistan'ın Türkiye'ye karşı hasmane davranışlar içinde olduğunu, bir yandan da komşusu Azerbaycan'ın topraklarını işgal altında tutmasının bugünkü durumunun sebebi olduğunu artık tüm dünya görmelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Türkiye- Azerbaycan ilişkilerine değindi ve Ermenistan ile yaşanan sorunları vurguladı.Gül, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, siyasi, iktisadi, diplomatik, enerji, ticaret, eğitim, kültür, iletişim gibi çok boyutlu ve zengin bir dokusu olduğunu söyledi.

ERMENİSTAN'LA VAROLAN SORUNUN KAYNAĞI TÜRKİYE DEĞİL

Gül, Türkiye'nin, Ermenistan Cumhuriyeti'ni 16 Aralık 1991'de tanıdığını, Karadeniz'de sahili olmadığı halde Ermenistan'ı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na davet ettiğini de belirtti. "Buna rağmen, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını engelleyen sorunlar ortaya çıkmıştır" diyen Gül, bugünkü noktaya gelinmesinden Türkiye'nin sorumlu olmadığını kaydetti. Gül, bölgenin huzur ve istikrarı açısından bölgedeki tüm ülkelerin birbirleri ile ikili ve çok taraflı düzeyde iyi komşuluk ilişkileri içinde olmaları gerektiğini belirterek, "Ermenistan'ın bir yandan komşusu Türkiye'ye karşı hasmane davranışlar içinde bulunmasının, bir yandan da bir diğer komşusu Azerbaycan'ın topraklarını işgal altında tutmasının bugünkü durumun sebebi olduğunu artık tüm dünya görmelidir" ifadelerini kullandı.

Gül konuşmasına şöyle devam etti:
"Öte yandan, Ermenistan'ın tarihin yargılanmasını tarihçilere bırakması gerektiği şeklindeki görüşümüzde de hiçbir değişiklik olmadığını, paylaşılmış tarihimizin birlikte incelenmesi için oluşturulmasını önerdiğimiz Ortak Tarih Komisyonu teklifimizin halen geçerliliğini koruduğunu burada bir kez daha vurgulamak isterim. Ermenistan 1915 olaylarının yorumlanmasını başka ülkelerin parlamentoları nezdinde takip etmeyi sürdürdükçe, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili bir gelişme de beklenmemelidir."

Gül konuşmasında, resmi açılışı geçen yıl yapılan, dünyanın en uzun ikinci petrol boru hattı Bakü-Tiflis-Ceyhan sayesinde Azerbaycan petrollerinin artık Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştığını hatırlatarak, "Kazakistan'ın da bu projeye katılması ile, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı bölgesel işbirliğinin en güzel misali olarak daha güçlü bir şekilde ortaya çıkmıştır ve dünyada her geçen gün daha fazla dikkat çekmektedir" dedi.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİNİ ERMENİSTAN DA ANLAMALI

Sözkonusu projelerin bir yandan Hazar Denizi havzasının da ötesinde Orta Asya ülkelerinin hatta Çin'in batıya ulaşması bakımından önemli işlevleri yerine getirdiğini belirten Gül, "Diğer yandan da Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ı sağlam biçimde birbirine bağlamaktadır. Bu durumun diğer bölge ülkelerini de bu işbirliğinin içinde yer almak için kendilerinden beklenen adımları atmaya teşvik edeceğini ümit ediyorum" ifadesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bölgemizdeki çok taraflı işbirliği projeleri, enerji, iletişim, ulaştırma alanlarında Güney Kafkasya'daki iki ülke Azerbaycan ve Gürcistan ile Türkiye arasında sağlam temellere dayalı güçlü bir ortak alan yaratmaktadır" dedi. Gül bölgedeki projelerin barış, işbirliği, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyan diğer ülkelere de açık olduğunu belirterek, " (Bunu) Ermenistan yöneticilerinin de anlamaları gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

TÜRK DİLİ KONUŞAN TOPLUMLAR KUŞAĞI


"Bizler sadece bu projelerle değil, aynı zamanda zengin insan kaynaklarımızla da doğu ile batının bütünleşmesinde önemli bir rol oynama imkanına sahibiz" diyen Gül, "Bu açıdan baktığımızda, Doğu ile Batı arasında uzanan bu işbirliği platformunu Türk dilini konuşan toplumlar kuşağı üzerine inşa etmemizin yararına da inanıyorum" diye kaydetti.
Gül konuşmasında şunları söyledi:

"Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi İstanbul'da Avrupa ile Asya kıtalarını Marmara denizinin altından geçerek birleştirecek olan Marmaray Projesi ile bütünleştiğinde Çin'den Avrupa'ya kadar kesintisiz bir ulaşım koridoru oluşacaktır. Aynı şekilde, Azerbaycan ile Türkmenistan arasında Hazar Geçişli Doğal Gaz Boru Hattı Projesi hayata geçirildiğinde, Hazar havzası doğu-batı enerji koridorunun en önemli transit mevkiine dönüşecektir.Bunlar gerçekleşmesi güç projeler değildir. Bunlar bizim Avrasya vizyonumuzun temel taşlarıdır. Bu vizyon Türk dünyasının da ortak vizyonudur.

ALİYEV'İ ANDI

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını şöyle tamamladı :
"Yaşasın Türkiye-Azerbaycan dostluğu ve kardeşliği diyerek hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu vesileyle 'Bizler bir milletiz, ancak iki ayrı devlette yaşıyoruz' diyen Azerbaycan'ın büyük önderi rahmetli Haydar Aliyev'i de rahmetle, saygıyla anıyorum. Bütün Azerbaycan halkına Türk kardeşlerinin selamlarını getiriyorum ve sizler vasıtasıyla da onların sevgilerinin, muhabetlerinin bir kez daha bütün Azerbaycan halkına iletilmesini rica ediyorum."

(ANKA)