kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Internet'te yeni alan adı ".asia"

09.10.2007
Asya ülkelerinin internet sitelerine yönelik ".asia" bölgesel internet alan adı bugünden itibaren talep sahiplerine satılmaya başlandı.

Asya ve Okyanusya'daki 73 ülkenin temsilcilerini bünyesinde toplayan, kar amacı gütmeyen ve merkezi Hong Kong'da bulunan DotAsia şirketi, ".asia" alan adının resmi yöneticisi, dağıtıcısı ve tanıtıcısı olarak, uluslararası markalar veya kamu kuruluşlarının korunması amacıyla önceki alan adlarının verilmesindeki "ilk gelen, ilk alır" kuralını uygulamayacak.

DotAsia'da Avustralya'dan Ortadoğu'ya kadar temsil edilen markalar ile hükümetler ve kamu kuruluşları, ".asia"nın Mart 2008'de herkese açılmasından önce bugünden itibaren kayıtlarını yaptırabilecekler.

DotAsia yetkilisi Edmon Chang, bu yeni uzantının, Asya'daki cemaatlere, Asya pazarı için gerçekçi bir değerlendirme ve gerçekçi bir katılım sağlayacağını söyledi.

DotAsia şirketi, kısa adı Icaan olan uluslararası internet alan adları ve adresi yönetim kuruluşu ile yaptığı anlaşmayla, ".asia" alan adı verilmesinde her türlü anlaşmazlıktan kaçınılması amacıyla açık arttırma usulüyle talepleri değerlendirecek.

Avrupa merkezli ".eu" alan adının geçen yıl verilmeye başlanmasının ardından ".asia"da verilecek internet sitelerinin fiyatları talebe göre, 10 dolardan yüzlerce dolara kadar yükselebilecek.